Зошто Биткоин падна на 8.200 долари на Binance.US?

16

Вчера цената на Биткоин привремено падна од 65.820 долари на 8.000 долари на Binance.US.

Ова е огромна загуба од 87%. Криптовалутата ги избриша овие загуби за една минута.

Ненадејните падови се честа појава на крипто и традиционалните пазари. Сепак, обемот на колапсот на Binance.US го навлече гневот на заедницата на криптовалути, при што еден трговец забележа:

Колапсот на Binance.US не влијаеше на цената на Биткоин на поширокиот пазар. На други големи берзи, цената на средството падна на околу 64.150 долари. И покрај обидите да се опорави, не успеа да ги врати своите нивоа и продолжи да паѓа, моментално тргувајќи се по 62.600 долари, според CoinMarketCap.

Некои набљудувачи шпекулираат дека ниската ликвидност е одговорна за колапсот на американската подружница на водечката берза за криптовалути.

„Утрово http://Binance.us падна поради недостаток на ликвидност. BTC падна на $ 8.200 за 1 минута. Објаснив зошто на Youtube (не е грешка; според доверлив извор).

„Добар [поучен момент] за берзите. (PS: Тоа не влијае на расположението на мојот бик за BTC; само неуспех на берзата)“, беа дел од коментарите.

Но, според Binance.US, падот бил предизвикан од грешка во алгоритмот за тргување на еден од неговите институционални клиенти.

Во изјавата споделена со Блумберг, од берзата велат: „Еден од нашите институционални трговци ни кажа дека имало грешка во неговиот алгоритам за тргување што се чини ја предизвикало распродажбата“.

Од берзата велат дека се уште го истражуваат случајот, но дотичниот трговец ја поправил нивната грешка, со што го решил проблемот.

Во моментов не е јасно дали некои трговци претрпеле загуби од колапсот и ако да, дали Binance.US има намера да ги надомести.