Зошто компаниите во Босна и Херцеговина сè повеќе бараат работници постари од 50 години

45

Свесни сме дека многу млади луѓе ја напуштија БиХ, но тоа не е единствената причина што во некои фирми најбројни работници се 50 плус, и дека има се повеќе од тие 65 плус кои се во пензија, но сè уште работат, пишува Вечерњи лист.

Имено, фирмите ги бараат затоа што се професионални, квалитетни и нема да си заминат. Во БиХ, пак, ниту една компанија не сака експлицитно да им објасни на работниците на возраст од 20, 30, 40 години дека се (пре)млади, неискусни или дека се плашат дека брзо ќе заминат.

Компанија од Загреб изминативе денови бараше искуство до 25 години за вршење на канцелариски работи. Со оглед на тоа дека една млада дама протестирала поради тој оглас, компанијата одговорила со брутална искреност.

– Не сакаме млади, бараме повозрасни, 50 плус. Имавме многу ситуации кога вработувавме млади луѓе кои остануваа една година и потоа се предомислуваа и заминуваа. Насочивме 25 години работно искуство затоа што бараме таква личност. И да ставивме пет години стаж немаше да вработуваме млади луѓе – отворено објаснија.

Економскиот аналитичар и професор на меѓународна научна организација од Тузла, Дамир Беќировиќ посочува дека зголемениот број работници над 50 и 65 години во БиХ е директна последица на заминувањето на работоспособното население од оваа област во последните неколку години.

Германија првенствено го зема нашето работоспособно население за да ја зачува конкурентноста, а таа земја значително го отвори пазарот на труд не само за работниците од Република Хрватска, која е дел од Европската унија, туку и за другите земји од Западен Балкан. Во овие услови, разбирливо е работодавците да се насочуваат кон оние категории за кои претходно биле целосно незаинтересирани, а тоа се работниците на возраст од 50 и повеќе години, нагласува Беќировиќ за Вечерњи лист.

Во некои дејности има сè повеќе пензионери.

Точно, тоа е особено забележливо, особено во транспортниот сектор. Секој ден можете да видите луѓе кои се враќаат од пензија на активна работа. Има и финансиски поволности, особено за работодавците бидејќи не мора да плаќаат целосни придонеси, а исто така, многу од овие работници се многу професионални во своето искуство.

– Денес е многу тешко да се најде професионален и обучен работник. А проблемот е што, кога ќе го тренираш, кога ќе стекне образование и искуство, станува баран како  и ја напушта работата. Така работодавците од потреба почнаа да вработуваат постари работници затоа што знаат – тие се експерти и за овие луѓе е извесно дека ќе останат тука, истакнува Беќировиќ.