Зошто САД одлучија да пуштат нафта од своите резерви и дали тоа ќе ја намали цената на горивата?

71

Администрацијата на Џо Бајден во вторникот (23-ти ноември) објави дека ослободува 50 милиони барели нафта од стратешките резерви во координирани напори со другите земји да ги намалат цените на горивото, според The Wall Street Journal.

Но, што се всушност американските стратешки нафтени резерви – тоа се околу 605 милиони барели нафта складирана во солените пештери во Тексас и Луизијана. Оваа сума е доволна за покривање на потрошувачката во САД за неколку недели. Овие резерви се основани со одлука на Конгресот во 1975 година, за време на арапското нафтено ембарго, а со нив управува Министерството за енергетика.

Законот му дава право на американскиот претседател да одлучува само за ослободување на количествата со цел да се минимизираат проблемите со прекинатите испораки, се вели во публикацијата.

Од крајот на минатата година, кога беше избран Џо Бајден, цената на горивата во САД постојано расте и е на највисоко ниво од 2014 година. Бензинот во моментов е поскап за 61 отсто од лани, соопшти Министерството за енергетика. Минатата недела цената на галон бензин достигна просечни 3,40 долари.

Ова, како и зголемената инфлација, се меѓу главните фактори кои ја поттикнаа Белата куќа да дејствува. Во соопштението на Белата куќа се вели дека Бајден „ја користи секоја можност да ги намали цените и недостатокот на понуда“.

Но, дали акциите ќе имаат ефект? Не мора да значи. Пазарните процеси се сложени и цените се водени од многу фактори. Дури и да падне цената на суровата нафта, нема гаранција дека цената на бензинот и горивата за греење толку брзо ќе паднат. Освен тоа, извлекувањето резерви од солените пештери може да потрае и до две недели.

Координираната акција меѓу неколку земји треба брзо да влијае на цената на нафтата, но и во оваа ситуација има многу пазарни сили кои можат да го променат трендот.

„Секако дека ефектот ќе биде краткотраен и ќе зависи од количините што ќе се пласираат на пазарот“, изјави Стивен Нили од американската Администрација за енергетски информации (EIA) пред сенатската комисија.

Претходно овој месец, група демократи напиша писмо до претседателот Џо Бајден, сугерирајќи ја нивната поддршка за ослободување количини од стратешката резерва. Советниците на американскиот претседател го бараа истото откако не успеаја дипломатските обиди да се убеди ОПЕК да ги зголеми приносите.

Сепак, критичарите велат дека стратешките резерви се во вонредна состојба и треба да ја заштитат енергетската безбедност на земјата, а не да се користат за намалување на сметките „за неколку долари“. Нафтените компании во земјата дури коментираат дека подобро решение за оваа криза е да се зголеми производството на нафта во земјата.

Советот на американските компании за производство и преработка на нафта коментираше дека активностите на претседателската администрација на САД може да ја влошат состојбата на пазарот на долг рок.

Дали стратешките резерви на нафта се неприкосновени?

Пазарот на гориво значително се промени од создавањето на резервите пред речиси 50 години. Во 2018 година, Доналд Трамп размислуваше да продаде дел од количините на нафта, но на крајот ги напушти овие планови, потсетува WSJ.

Всушност, имаше неколку продажби од создавањето на оваа стратешка резерва – повеќето од нив беа одобрени од Конгресот. Од 2017 година само Министерството за енергетика седум пати извршило слични интервенции, со што на пазарот пласирале околу 60 милиони барели или околу 8,6% од вкупните резерви. Некои од операциите се поврзани со недостаток на залихи поради урагани и други инциденти.

Исто така, имаше неколку координирани акции за ослободување на нафтата од резервите со други земји, како што се операцијата „Пустинска бура“ во 1991 година, ураганот Кетрин (2005 година) и настаните од Арапската пролет во 2011 година.