Зошто случајот Grayscale е клучен за пазарот на криптовалути

13

По неколкудневен застој, најмал промет во последните четири години и мало флуктуација (курсот цело време се движеше околу 26 илјади долари), цената на биткоинот вчера значително порасна.

Имено, американскиот федерален суд ја поддржа финансиската компанија Grayscale во тужба против американскиот регулатор SEC, што значи дека Grayscale на крајот би можел да го трансформира својот фонд Grayscale Bitcoin Trust, кој управува со средства од 16 милијарди долари, во ETF врз основа на спот цената на биткоинот.

Вчера цената на биткоинот скокна за седум отсто и достигна 28 илјади долари, а со сличен раст може да се пофалат и бројни алткоини.