15 тајни како да создадете бизнис империја

39

branson

Фото: Virgin.com

Ричард Брансон ја основа компанијата Virgin Group во 1970 година, кога имаше само 20 години. Тој е единствениот претприемач кој изгради осум различни компании од милијарда долари во осум различни индустрии и го направи тоа без никаква диплома за бизнис.

“Честопати си мислам, да го продолжев образованието и да ги научев стандардите и шаблоните за започнување бизнис, колку ли ќе ми беа различни животот и кариерата”, пишува Брансон во својата нова книга Like a Virgin: Secrets they won’t teach you at business school.

Business Inside пренесува некои од неговите најдобри совети од последната книга:

1. Не правете ништо доколку не уживате во тоа.

2. Не можеш да водиш бизнис без да прифатиш ризик.

3. Првиот впечаток е се. Исто и вториот.

4. Истражувајте непознати територии.

5. Клиентот е секогаш во право… поголем дел од времето.

6. Перфекцијата е недостижна.

7. Побарајте второ мислење. Побарајте трето.

8. Бидете лидер, не шеф.

9. Кога ќе ги прекинете контактите, не ги уривајте мостовите.

10. Бидете видливи.

11. Изберете го името мудро.

12. Дефинирајте го брендот.

13. Внимавајте на нас против нив околината.

14. Промените не треба да ве плашат, треба да се менаџираат.

15. Кренете го телефонот.