3 најдобри земји за започнување бизнис

70

Каде треба да започнете ако размислувате за водење бизнис на меѓународно ниво? Еве три идеални земји за започнување глобален бизнис врз основа на нивната деловна клима и услови, недостаток на стрес и пријателска атмосфера за странците кои сакаат да започнат нешто ново, пишува Инвеститор.

1. Сингапур
Сингапур е одлично место за започнување бизнис затоа што е мал и неверојатно погодно за тоа. Земјата има помалку од 6 милиони луѓе, што значи дека нема да се изгубите во толпата или да бидете преоптоварени од многу други бизниси кои се обидуваат да го направат она што го правите.

Стапката на криминал во Сингапур е ниска, што е идеално за започнување бизнис. Може да се чувствувате безбедно знаејќи дека вашата физичка безбедност нема да биде загрозена додека управувате со вашата компанија во и надвор од оваа земја.

Економијата на Сингапур е силна и расте од година во година бидејќи повеќе компании се преселуваат таму во обид да ги искористат предностите од поволните даночни политики и банкарските регулативи.

Владата на Сингапур е ентузијастичка за странските инвеститори и има репутација за фер владеење. Раководството на земјата е посветено на одржување на оваа репутација, така што нема да морате да се грижите за корумпираните политичари или бирократи кои ќе ги искористат предностите на вашиот бизнис за да ги обложат сопствените џебови.

Сингапур има ниски даночни стапки, меѓу најниските во светот, што го прави атрактивна дестинација за странските инвеститори. Нема да морате да плаќате високи даноци на вашиот профит, со што ќе ви биде полесно да остварите профит и да го развивате вашиот бизнис без да се грижите за тоа колку пари треба да и платите на владата.

2. Шведска
Шведска со својата силна економија и ниската стапка на криминал е одлично место за започнување бизнис. Оваа европска земја е едно од најбезбедните места за живеење поради нејзиниот безбедносен и полициски апарат, кој се смета за еден од најдобрите во светот. Од 2013 година, Шведска е рангирана од Форбс како најиновативна земја во светот кога станува збор за водење бизнис, а The Economist ја прогласи за најдобро место во Европа за започнување нов бизнис.

Шведска можеби е вистинскиот избор доколку размислувате да основате меѓународна компанија за европскиот пазар. Шведската влада се грижи за своите граѓани – има универзална здравствена заштита и бесплатно јавно образование. Ова значи дека не треба да се грижите за плаќање високи даноци или обезбедување здравствена заштита за вашите вработени кога ќе се разболат.

Банкарските регулативи се исто така прилично безбедни – Шведска нема должничка криза како оние во САД или Грција. Растот на БДП на Шведска беше за 2% повисок од очекуваниот во 2018 година, што ја прави една од ретките земји кои сè уште бележат економски раст по 2008 година врз основа на 10-годишна аналитичка споредба.

Шведска има силен производствен сектор и е дом на многу технолошки компании како Spotify, што ја прави идеално место за стартапи. Земјата има и богата историја на иновации – таа беше првата земја што воведе банкноти во Европа, во 1661 година.

3. Нов Зеланд
Нов Зеланд е одлично место за започнување бизнис поради неговата упорност во градењето силна економија. Економијата на земјата е рангирана меѓу првите 10 во светот, така што има добри можности и за вашиот бизнис да расте. Нов Зеланд нема закон за минимална плата, што значи дека платите може да се преговараат помеѓу вас и вашиот персонал во цел опсег, давајќи флексибилност. Исто така, нема да имате ограничувања за профитот што сакате да го остварите или колку данок плаќате – ова ви дава поголема слобода како сопственик на бизнис.

Освен што има флексибилни закони за вработување и здрава економија, Нов Зеланд има една од најниските стапки на криминал во светот – што значи дека е една од најбезбедните земји за живеење и водење бизнис.

Постојат многу причини зошто овие земји се одлични места за започнување бизнис. Тие нудат одлична средина во која можете да започнете и да го развивате вашиот бизнис, како и поддршка за бизниси од сите големини. Значи, без разлика дали сакате да го проширите вашиот бизнис на меѓународно ниво или сакате да започнете нешто сосема ново, размислете за едно