39-годишен милионер споделува 4 книги кои му помогнале да се збогати млад

257

„Го променив начинот на кој размислував за моите финансии. Инвестирав во недвижен имот, започнав мал бизнис и на крајот станав милионер на 37-годишна возраст“, ​​вели Џонатан Санчез, ко-основач на веб-страницата Parent Portfolio, чија цел е да научете ги семејствата како да ги збогатат и одгледуваат финансиски одговорните деца.

Џонатан наведува дека животните лекции од книгите му помогнале побрзо да ги постигне своите цели, особено кога го научиле да не ги прави грешките на другите.

Ова се четирите книги кои му помогнале да се збогати, пишува Cnbc.

“Rich Dad, Poor Dad,” by Robert Kiyosaki
Најголема лекција: Богатството е повеќе за време отколку за пари

Кијосаки е претприемач кој има напишано 27 книги за лични финансии, објаснува Санчез. Во книгата спомената погоре, тој сугерира дека треба да ги префрлиме нашите мисли од „не можам да си го дозволам“ на „Како можам да си го дозволам тоа?“.

Промената на перспективата го предизвика да бара решенија за своите препреки, наместо да мисли дека нешто е едноставно невозможно да се надмине.

– Верував дека богатството се однесува на тоа колку пари заработува човек. Сега гледам дека е прашање колку време може да се купи со пари – вели Санчез.

“The E-Myth Enterprise,” by Michael E. Gerber
Најголема лекција: Сакате да работите на вашиот бизнис, а не да бидете заглавени во него.

Мајкл Гербер е бизнис тренер и претприемач. Во својата книга тој вели дека најголемата грешка што ја прават сопствениците на бизниси е преземањето премногу задачи, што доведува до исцрпеност, објаснува Санчез.

“The Millionaire Real Estate Investor,” by Gary Keller

Најголема лекција: Парите го зајакнуваат она што веќе постои.

Гери Келер е основач на една од најголемите фирми за недвижнини во светот. Во својата книга тој тврди дека парите не ги прават луѓето злобни. Всушност, го подобрува она што веќе е човек

Ако некое лице има лоша навика за трошење, повеќе пари веројатно ќе го искушат да трошат уште повеќе.

“The Last Lecture,” by Randy Pausch
Најголема лекција: Не плашете се да преземете акција.

„Додека ја читав Последната лекција, се појави заедничка нишка: Тој никогаш не се плашеше да проба нешто ново. Го зедов овој совет при срце“, вели Санчез за авторот на книгата, Ранд Пауш.

Понатаму, тој објаснува дека да се преземе акција значи да не се плашиш од разочарување.

– За една година анализирав над 50 имоти, дадов пет понуди само за да ги победам понудите на другите инвеститори. Но, моите погрешни чекори не ги гледам како неуспеси. Секој неуспех што го доживеав ми помогна да создадам побогат и посреќен живот – заклучува овој милионер.