4 инвестициски лекции што треба да ги научите

141

Милијардерот Чарли Мангер почина неодамна на 99-годишна возраст, а беше надалеку познат по неговата повеќедецениска соработка со Ворен Бафет на чело на големата корпорација за холдинг Беркшир Хатавеј.

Заедно, Мангер и Бафет го прераснаа Беркшир од мала текстилна фирма во масивен и разновиден конгломерат со пазарна капитализација од околу 780 милијарди долари во времето на смртта на Мангер.

Мангер беше познат и по неговата импресивна деловна острина и великодушност во споделувањето инвестициски совети со голема група лојални следбеници и обожаватели. Investopedia издвои четири клучни инвестициски лекции од неговиот живот кои се применливи за инвеститори од сите видови:

„Големи пари не се во купување и продавање, туку во чекање.
Мангер и Бафет го споделија верувањето дека можностите за инвестирање со вистински потенцијал се малку и вредат да се чекаат.

„Целата тајна на инвестирањето е да се најдат места каде што е безбедно и мудро да се инвестира“, рече Мангер.

Во однос на управувањето со портфолиото, Мангер не беше активен во секојдневното купување и продавање. Наместо тоа, тој работеше напорно за да ги идентификува позициите за кои мислеше дека се безбедни на долг рок и ги чуваше своите пари и туѓите пари таму долго време, често со години.

Бафет, познат по тоа што држи некои од неговите позиции во портфолиото со децении, ја дели оваа филозофија. Во моментот на неговата смрт, Mангер наводно имал капитал во само три акции: Berkshire Hathaway, Costco и Daily Journal Corp.

„Купувајте добри бизниси по фер цени.
Основна компонента на инвестицискиот пристап на Mангер беше верувањето во моќта на филозофијата за инвестирање во вредност.

Многумина се сеќаваат на неговите зборови: „Заборавете на сè што знаете за купување чесни зделки по одлични цени. Наместо тоа, купувајте одлични зделки по фер цени“.

Maнгер избегнуваше акции што другите инвеститори можеа да ги купат само затоа што изгледаа како добра зделка во тоа време. Наместо тоа, тој одлучи да инвестира во компании за кои сметаше дека се цврсти како бизниси, пред се и основно.

Купувањето на овие компании и потоа планирањето да се задржат на долг рок ќе му даде на пазарот време да ја одрази нивната внатрешна вредност со текот на годините.

Вистинските можности се ретки
Менгер донел одлуки за инвестирање со верување дека „животот не е само пливање во неограничени можности“. Следејќи ја оваа перспектива, тој се обиде да елиминира што е можно повеќе просечни или лоши инвестициски идеи. Само оние идеи кои преживуваат ригорозен преглед ќе бидат разгледани за имплементација.

Поврзан аспект од пристапот на Maнгер за инвестирање е да направи значајни потези во оние ретки моменти кога се појавува навистина огромна можност.

Оваа екстремна селективност го наведе Maнгер да одржува портфолио на кое неверојатно му недостасува различност, според денешните стандарди.

„Добриот бизнис е етички бизнис.
Една од омилените аксиоми на Мангер беше дека „добрите бизниси се етички бизниси“, и обратно, дека „деловниот модел кој се потпира на измама е осуден на пропаст“. Затоа тој воопшто не сакал средства како криптовалутите, сметајќи ги за измамнички и шпекулативни.

Мангер веруваше дека добрите инвеститори треба да бараат едноставни бизниси „кои и будала може да ги води“.