50 највредни компании во светот

54

Пазарната капитализација е еден од начините за мерење на вредноста на компанијата одредена од берзата. Лесно се пресметува со множење на активните акции на компанијата со моменталната цена на акцијата.

Во инфографикот што следи, можете да погледнете дијаграм на кој се прикажани 50-те најголеми светски компании со јавно тргување, со податоци заклучно со 16 август 2023 година.

Сите податоци што беа користени за креирање на инфографикот се вклучени во табелата подолу.

Од овие податоци можеме да видиме дека во светот има само неколку компании  вредни трилиони долари , вклучувајќи ги Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Amazon, Alphabet и Nvidia.

Двајца поранешни членови на клубот од трилиони долари се Мета и Тесла, но и двете компании моментално вредат околу 700 милијарди долари. Во 2022 година, Мета ја загуби вредноста бидејќи нејзината заработка падна, додека Тесла страдаше од недостаток на побарувачка.

Севкупно, вредноста на 50-те највредни компании е над 26,5 трилиони долари. На ниво на сектор, информатичката технологија е најзастапена во првите 50, со 9,3 трилиони долари комбинирана пазарна капитализација.

На ниво на географија, повеќето од 50-те највредни компании се американски. Следниот графикон го прикажува вкупниот број за секоја земја.

По САД, трите најзастапени земји се Швајцарија, Франција и Кина, со по три компании.

Компаниите како Нестле, Рош и Новартис се од Швајцарија. Последните двајца се главни играчи во здравствената индустрија, пренесува Bankar.me.

Сите француски компании во топ 50 листата припаѓаат на секторот Consumer Discretionary, а ги вклучуваат модните гиганти LVMH и Hermès, како и L’Oréal, глобалниот лидер во козметиката. На почетокот на оваа година, извршниот директор на LVMH, Бернард Арно, официјално беше најбогатиот човек во светот со богатство од 215 милијарди долари.

Конечно, од кинеска страна се две глобално признати имиња Tencent и Alibaba. Третата кинеска компанија на оваа листа е Kweichow Moutai, производител на алкохол.

Извор: Visualcapitalist

највредни компании