7 лесни чекори за да го победите стравот од ризик

81

Претприемачите по дефиниција треба да имаат висока толеранција за ризик. Често тоа не е случај и многумина треба да соберат храброст да се одлучат за деловен потег, додека за други ништо не е проблем, од оставање сигурна кариера до започнување нешто ново. Најризично, сепак, според магазинот Fast Company, е целосно да се избегне ризикот.

Авторот на книгата „Предноста на напаѓачот“ Рам Шаранвели: „Во вистинскиот момент, треба да имаме внатрешна сила и самодоверба да скокнеме кога исходот е неизвесен“.

Дејвид Силверстајн, автор на книгата „Три чекори напред“ и шеф на стратешката консултантска компанија BMGI вели:

– Ризикот е прашање на перспектива, а не апсолутна. Кога го започнав бизнисот, луѓето мислеа дека сум претприемач кој презема ризици. Чувствував дека го намалувам мојот личен ризик со тоа што ја преземам контролата врз сопствената судбина наместо да ја оставам на некој друг.

За оние кои не се родени подготвени да ризикуваат, еве седум совети како да се навикнат на тоа и како да го надминат стравот.

1. Започнете со мали влогови

Ризикот е поприфатлив ако си го претставите како експеримент. Размислете како да ја тестирате иновацијата, а притоа да ги минимизирате последиците доколку не успее.

2. Замислете го најлошиот можен исход

Силверстајн вели: „Можете да се подготвите за ризик ако сте спремни да размислувате за можните исходи и да сфатите дека дури и во најлошото сценарио, светот нема да заврши. Колку повеќе размислувате за негативна последица, толку е помалку страшно изгледа“.

Компанијата на Силверстајн беше во неволја во 2009 година. Тој одлучи да одржи состанок со првите луѓе на компанијата и да размисли што би направил доколку компанијата пропадне. На овој начин, тие увиделе дека ризикот да останат со компанијата додека не застане на нозе е доволно мал за да вреди да се остане.

3. Чувајте ги вашите опции отворени

Ако сте вложиле сè во само еден можен исход, имате проблем. Подобро е да имате отворени неколку опции со можност за успех, па шансите да успее некоја од нив се поголеми, смета Силверстајн.

4. Имајте храброст дури и кога ги немате сите информации

Шаран вели: „Ако преземете иницијатива, честопати треба да дејствувате пред да имате јасна слика за сите фактори кои ќе зависат од вашиот успех. Мора да бидете спремни да се посветите на нова насока додека некои детали се сè уште нејасни. знаејќи дека подоцна ќе треба да ја прилагодите насоката“.

5. Не мешајте ризик со коцкање

Преземањето иницијатива не значи дека можете да се коцкате со вашата компанија врз основа на претчувство или теории за чии последици не сте размислувале. Крап вели:

– Кога ќе станете свесни и ќе се соочите со вашите внатрешни стравови, ќе ги согледате работите појасно, ќе размислувате покреативно и ќе преземете поодлучни чекори.

6. Заборавете на наградата

Ризикот може да биде страшен ако се фокусирате само на главната посакувана цел. Наместо тоа, треба да го скршите на помали парчиња. Првиот е секогаш најтежок, но обидете се да го разделите процесот на одлучување на помали и помали делови.

7. Дозволете „доволно добро“ да ве задоволи

Луѓето не успеваат да ризикуваат затоа што не сакаат да се движат додека условите не се совршени. За нивна жал, ако чекаат да знаат сè, никогаш нема да тргнат.