7 типови на „лоши колеги“ на работното место: Како да ги препознаете?

89

За жал, голема е веројатноста во текот на кариерата да морате да се справувате со „лоши“ колеги, односно оние кои не ви одговараат или едноставно внесуваат немир во работната средина.

Не мора да биде некој што е во вашиот тим, но може да биде и шеф или колега кој е во друг оддел, во иста компанија. Исто така, повеќето од нив го вршат своето лошо влијание „од сенка“: тие се оние кои секогаш ги добиваат сите пофалби и не прават ништо, или оние кои одат против вас затоа што се стремат кон вашата позиција.

Како резултат на нивното многу негативно однесување, тешко е да се види логиката или заедничките карактеристики во сите нив. Но, за Теса Вест, вонреден професор по психологија на Универзитетот во Њујорк, сите тие генерално „исполнуваат“ бројни параметри што ги тераат да спаѓаат во седум добро дефинирани категории.

Колега што споредува (и заостанува)

Пазете се од оние кои секогаш се споредуваат со другите, како во однос на завршените задачи, така и во однос на постигнатите цели. Покрај тоа, тие имаат тенденција да дознаат многу брзо кој има моќ во компанијата. Нивната цел е да застанат на страната на оние кои имаат многу добра позиција во компанијата и да се „борат“ со најслабите доколку е потребно.

Опортунисти

Вест ги нарекува „собирачи на поени“, бидејќи нивната главна стратегија се состои во барање тим или област што работи добро, со цел да добијат тапкање по грбот за добро завршената работа. Тие, по природа, лесно препознаваат кој тим најдобро функционира и, згора на тоа, делот од работата каде што индивидуалните напори можат да бидат најмногу замаглени.Тие секогаш ќе се трудат да го привлечат вниманието на шефот.

„Булдожери“

Булдожерот е една од најпотребните машини во речиси секој ископ. Овие работници се подготвени да „уништат“ сè пред себе: што и да се случи, тие секогаш имаат верба дека сè ќе си дојде на свое. Тие се претежно деструктивни, со цел да се добие лична корист.

Попатно, тие не се двоумат да стапнат на другите. Тие работат во двете насоки: нема да престанат да зборуваат зад грб, но нема да престанат да ве понижуваат пред другите.

Оние кои ги „ловат“ ранливите

Веста вели дека нивната главна вештина е тоа што се шармантни, привлечни, забавни и дека другите луѓе сакаат да имаат такви колеги во близина. „Тие не се однесуваат лошо, сакаат хаотични или неорганизирани луѓе кои секогаш се чувствуваат преоптоварени; тоа е совршен изговор да останете незабележани и да правите што е можно помалку“, вели авторот на книгата. Знаат дека другите, без разлика на сè, ќе ја завршат работата наместо нив.

Микроменаџери

Во оваа група влегуваат „душегрижниците на шефовите“: вклучувајќи се во секој аспект од вашата работа, без разлика на тоа колку и да е мала, прекинувајќи се во процесот. Со текот на времето, вашата работна рутина ја претвораат во „пекол“.

Иако намерата им е да помогнат, најчесто го прават спротивното, забавувајќи го процесот и намалувајќи го квалитетот на работата, тврди Вест, додавајќи дека дел од нивното ангажирање потекнува од хронична анксиозност.

„Смотани“ шефови

За разлика од „микроменаџерите“ кои се мешаат во се, овие другите се недоследни, така што можат да поминат недели или месеци, а да никој не знае што работите. Сепак, тогаш само се појавуваат од никаде и нервозно прашуваат каков напредок е направен. Кај вработените создаваат чувство на неизвесност, бидејќи никогаш не се знае кога ќе се појават да направат неред – тешко е да се предвидат.

Демнат, но не оставаат траг

Без сомневање, ова е најлошата категорија од сите, вели Вест, бидејќи тие лажат за да создадат „алтернативна реалност“. Зошто го прават тоа? Бидејќи секогаш се обидуваат да сокријат нешто, односно, би можеле да се обидат да прикријат некој нелегален или неетички став, или сето тоа го прават поради сопствената неспособност. Што и да е во прашање, тие се обидуваат да ги изолираат луѓето од групите, поткопувајќи го нивното самопочитување. Многу се добри во криење на трагите, што значи дека поголемиот дел од своите (не)дела ги прават сами, без „оставање на траги“.