Пакувањето на Ferrero Rocher многу малку може да се рециклира

150

Познатите италијански чоколадни бонбони Ferrero Rocher имаат божикно пакување што најмалку може да се рециклира, пишува британски Телеграф.

Дури 89% од 359-грамското пакување на овие познати бонбони завршуваат на депонија, бидејќи се направени од пластика и фолија што не се разградува.

Единствен дел од популарните чоколадни бонбони со лешник што може да се рециклираат се хартиениот и пластичниот дел во којшто се спакувани бонбоните.

Истражувањето покажува дека постојат божикни пакувања на чоколади што може да се рециклираат. На пример, 240-грамското пакување на Christmas chocolate favourites се рециклира дури 96,3%, а потоа е Cabury milk tray, што има 92,5% лесно разградување.

“Пакувањето што го користиме е внимателно дизајнирано за да ја задржи свежината и квалитетот на производите што го носат знакот Ferrero. Станува збор за деликатни производи чие пакување е од фундаментално значење за заштита на нашите чоколади од штета за време на транспортот, во продавниците и во домашни услови“, вели портпаролот на Ferrero.