Рестораните кои ги освоија посакуваните Мишелин sвезди, секако не служат евтина храна.
Но, колку се скапи таквите ресторани во различни земји?
За да одговори на ова и на други прашања, тимот на Chef’s Pencil анализираше 450 ресторани, откривајќи ги дестинациите со најприфатливите и најскапите јадења со ѕвезди Мишелин.
„Најевтините“ може да се најде во Тајланд, додека Данска е дом на најскапите „sвездени јадења“.
Истражувањето ги рангира дестинациите по два индикатори- по град и по земја, што вклучува само ресторани со две и три ѕвезди Мишелин. Предмет на студијата се цените на менијата со најдобар вкус – обично вечера, составена од 8 до 12 јадења.
Цените варираат од земја до земја, бидејќи некои вклучуваат пијалоци и трошоци за услуга.
Севкупно, студијата покажа дека менито со две јадења чини просечно 276 долари по лице, при што два ресторани со ѕвезда Мишелин го нудат просечно за 252 долари, додека ресторани со три sвезди за 357 долари.
На ранг -листата на најпристапните јадења по земја е на врвот Тајланд со просечна цена од 173 долари, потоа Ирска со 212 долари и Јужна Кореја и Тајван на третото место со 213 долари. Првите 10 се надополнети со Португалија (217 долари), Шпанија (218 долари), Белгија (224 долари), Австрија (230 долари), Холандија (236 долари) и Германија (247 долари).
Најевтините градови за јадење во ресторан со ѕвезда Мишелин е Бангкок со просечна цена од 173 долари, потоа Лион (203 долари), Сеул (213 долари), Ротердам (216 долари), Барселона (224 долари), Виена ($) 225), Мадрид (228 долари), Тајпеј (232 долари), Хамбург (240 долари) и Макао (248 долари).
Од другата страна на скалата, најскапиот оброк во ресторан со ѕвезда Мишелин ја нуди Данска со просечна цена од 404 долари, потоа Сингапур со 364 долари и Шведска со 327 долари. Листата продолжува со Јапонија (322 долари), Соединетите држави (313 долари), Кина (310 долари), Обединетото кралство (301 американски долари), Франција (300 долари), Швајцарија (292 долари) и Италија (255 долари) , Објави T+L.
Најскапиот град е Копенхаген со колосален просек од 448 долари, потоа Шангај со 406 долари и Кјото со 401 долар. Топ 10 ги дополнуваат Сингапур (364 долари), Париз (358 долари), Стокхолм (335 долари), Хонг Конг (324 долари) и Амстердам (320 долари), при што Њујорк и Милано го делат второто со просек од $ 309.
Меѓу најскапите ресторани е Ultraviolet by Paul Pairet во Шангај, каде што цената на менито за дегустација може да започне од околу 618 долари и да достигне скоро 1.547 долари по лице. На врвот е Kitcho Arashiyama Honten со застрашувачка цена од 911 долари.
Ако барате јадење со ѕвезда Мишелин по подобра цена, Chef’s Pencil нуди избор за ручек или ала карт опции, иако тие не се достапни во секој ресторан.
„Вечера во ресторан со ѕвезда Мишелин е на листата на секој почитуван готвач, но има своја цена“, се вели во извештајот.