Adria Airways добива наследник? Во Словенија се основа нова авиокомпанија

57

Во Словенија се основа нова авиокомпанија наречена SouthEast Airlines, објави денеска порталот Sijera5.

Новиот авиопревозник првично  ќе нуди чартер летови со употреба на флотата Airbus A320, пишува порталот.

Southist Airlines ќе се фокусира на пазарите на Европската унија, а првиот комерцијален лет е планиран за почетокот на јуни.

Компанијата ќе започне со работа со еден авион од економска класа, со 180 седишта. Првично, SouthEast Airlines има намера да ангажира три до четири екипажи за првиот авион, што е околу 35 вработени, заедно со персоналот на копно. Првенствено ќе работи во Југоисточна Европа, фокусирајќи се на Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Грција и Турција.

Засега е непознато дали SouthEast Airlines може да стане новата национална авиокомпанија на Словенија. Земјата нема национална авиокомпанија откако Adria Airways банкротираше.

Фото: Pixabay