Адут за обнова: Куќи готови за три дена, квадрат од 900 евра и безбедни од земјотрес

874

Модуларна градба, од монтажни куќи до станбени контејнери, дрвени куќи, нови или реновирани, бетонски блокови, сендвич панели, се само некои од многуте опции на модерна градба што можат да бидат подостапни од класичната ѕидана градба. Оваа примена би придонела за реконструкција на уништената област од земјотресот кој неодамна се случи во областа Банија во Хрватска, објектите да бидат изградени побрзо и поквалитетно, и да бидат безбедни од идните земјотреси. И ова не се однесува само на Хрватска, пишува Пословни дневник.

За сето тоа, Хрватска има домашна интелигенција, производство и персонал, но исто така и новини кои гарантираат висока енергетска ефикасност, по значително пониски цени од класичното ѕидање, што е побавно и зависи од бројни фактори, од недостаток на работници до временски услови.

Poslovni наведува дека тоа го потврдиле водечките хрватски експерти за градежништво и сопственици на компании кои имаат долгогодишно искуство во изградба на вакви објекти.

По состанокот во локалната самоуправа, Хорват откри дека биле презентирани два пристапа, модел што заговара класична, mидарска форма на конструкција, додека втората перспектива е монтажна, со бетонска, челична решетка и дрвени конструкции. Двете варијанти претставуваат трајно решение. Резултатот може да биде реновирање на три илјади куќи за две години.
Изминативе денови, водечките хрватски експерти за градежништво и сопственици на компании кои имаат долгогодишно искуство во изградбата на вакви објекти ги изнеле своите идеи на состанокот свикан со претставниците на професијата по повод реконструкцијата на уништената Банија од страна на министерот за градежништво Дарко Хорват.

По состанокот Хорват откри дека се презентирани два пристапа, модел што заговара класична, ѕидарска форма на конструкција, додека втората перспектива е монтажна, со бетонска, челична решетка и дрвени конструкции. Двете варијанти претставуваат трајно решение. Резултатот може да биде реновирање на 3.000 куќи за две години.

Тие исто така објаснуваат како оваа конструкција го ублажува проблемот со недостаток на градежни работници, го скратува времето за градба, а со тоа и трошоците.

Сепак, ограничувањето за овој градежен систем е инфраструктурата, бидејќи тоа е голем товар што доаѓа на големи камиони.

Иако деновиве се споменуваат како привремени решенија за сместување на жртвите од земјотресот, во регионот сè уште е премалку познато дека контејнерите за домување се една од подеднакво квалитетните опции за трајно домување или јавни објекти.

Кога ќе се уредат и опремат, на тие куќи не се гледа дека се направени од контејнери и ниту еден земјотрес не може ништо да им направи, посочуваат производителите.

Таквата куќа е подготвена за три до четири дена, а цената со целата опрема е од 900 до 1.100 евра за метар квадратен, за разлика од класичната конструкција, која оди од 1.500 до 2.000 евра.

Фото: Pixabay