Адвертајзинг фестивалот Golden Drum и Македонски Телеком ги повикува младите креативци за учество на натпревар

24

Dont't type and drive_banner_600_170px

Во пресрет на еден од најпрестижните адвертајзинг фестивали во регионот Golden Drum (7-10 октомври, 2014 година Порторож, Словенија) со поддршка и партнерство на Македонски Телеком за првпат во Македонија се организира натпревар Young Drummers на кој се покануваат сите млади креативци (родени после 10 Октомври 1984 година) да земат учество преку креирање постер-решение на тема: “Стоп за пишување на мобилен додека возите”.

Конкурост ќе биде отворен од 15 до 29 септември, а прогласувањето на победникот е предвидено да се случи на 1 октомври 2014 година.

Авторот на првонаградениот постер ќе добие платен авионски превоз до Порторож, хотелско сместување и целосна котизација за овој реномиран фестивал.

Како општествено одговорна компанијаМакедонски Телеком се почувствува засегната кога е во прашање темата безбедност во сообраќајот, која честопати знае да биде загрозена од несоодветното користење на мобилните уреди и сервисите кои ги нуди, па затоа преку овој натпревар целта е да се подигне свесноста, пред сè, кај помладата популација за опасностите кои демнат доколку се користат мобилните уреди додека се управува со воланот.

Употребата на мобилните телефони додека возиме е проблем кој се повеќе расте и претставува голема опасност. Според светските истражувања 23% од сообраќајните незгоди се поврзани со употреба на мобилен телефон. Кога пишувате, погледот од патот е пренасочен кон екранот просечно за 4,6 секунди, времето за реакција е 30% подолгoво споредба со брзината на реакција која ќе ви биде потребна доколку возите со интоксикација од 0,8 промили алкохол во крвта.  Имајќи предвид дека мобилниот телефон е секогаш со нас неговата употреба во автомобилот станува нешто многу поопасно и од алкохолот.

Сите заинтересирани млади креативци кои сакаат да ги споделат своите идеи и креативни размислувања на зададената тема можат да добијат повеќе информации за правилата за учество во натпреварот на следниот линк.