Airbnb ја заострува својата политика за да ги спречи бучните новогодишни забави

16

Airbnb ја заострува својата политика за да ги спречи гостите од нејзиното портфолио да организираат бучни новогодишни забави.

Платформата за краткорочно изнајмување поставува ограничувања за престој од две или помалку ноќевања за празникот.

Во срцето на новите правила, кои стапија на сила вчера (2 ноември), гостите кои резервираат една ноќ на 31 декември во имотите на Airbnb, означени како цели домови, треба да имаат историја со позитивни повратни информации на платформата.

За престој од две ноќевања, ќе се воведат и други мерки, како што е ограничување на резервациите во последен момент за гостите без историја на позитивни повратни информации.

Новата политика за новогодишната ноќ ќе важи за сите имоти на компанијата во САД, вклучувајќи го Порторико, како и во Австралија, Бразил, Канада, Франција, Нов Зеланд, Шпанија и Обединетото Кралство.

Ограничувањата беа тестирани преку пилот програма минатата година, при што околу 243.000 гости го дочекаа празникот во овие услови.

„Веруваме дека овие напори ги постигнаа нашите цели за намалување на деструктивните страни“, се вели во соопштението на компанијата, додавајќи дека Порторико, Бразил и Нов Зеланд не биле дел од пилот програмата во 2020 година.

„Здравствените власти признаваат дека некои имоти за краткорочно изнајмување нудат побезбедно сместување од хотелите без ризик од заеднички области како лоби или ресторани“, се вели во соопштението на Airbnb.

Ограничувањата за новогодишната ноќ доаѓаат како додаток на глобалната забрана за забави на Airbnb, која беше воведена во 2020 година, ограничувајќи ги собирањата на повеќе од 16 лица во имоти за изнајмување, како и сите деструктивни забави. Оние кои ќе ги прекршат овие мерки ќе се соочат со трајно отстранување од платформата.

Слични ограничувања беа воведени на 4 јули и Ноќта на вештерките оваа година.