Акциите на Exxon Mobil достигнаа ново рекордно ниво, енергетскиот сектор најголем добитник оваа година

13

Акциите на Exxon Mobil достигнаа ново рекордно ниво од речиси 124 долари во петокот.
Годинава тие акции пораснаа за 17 отсто, а за исто толку порасна и целиот енергетски сектор во индексот S&P 500. Така, неговата добивка годинава е двојно поголема од растот на целиот пазар.

Генерално, енергетскиот сектор годинава е во „добра кондиција“, а проценките се уште се поволни. Енергетските акции се тргуваат на Волстрит со 13 пати напредна заработка во текот на следната година, што е многу под 21 пати напредната заработка за вкупниот S&P 500 индекс.

Сето тоа најмногу е последица на поскапувањето на нафтата, кое реагираше на случувањата на Блискиот Исток (а ќе биде уште поизразено во денес). На овогодинешното зголемување на цената на нафтата од 20 отсто влијае и неочекувано силната американска економија, која досега беше отпорна на релативно високи каматни стапки.

Фото: Facebook