Албанија со најдобри резултати – Светскиот туризам во првиот квартал речиси го достигна рекордот од 2019 година

41

Блискиот исток и Европа со најдобри резултати, а Албанија во Европа

Туризмот на глобално ниво достигна 97 отсто од нивото пред пандемијата во првиот квартал, со околу 285 милиони туристи или 20 отсто повеќе отколку во истиот квартал од 2023 година, а по добрите најави за летото, 2024 година се очекува да биде година на полна закрепнување, објави во вторникот од Туристичката организација на ОН.

Покрај податоците за состојбата на светскиот туризам во 2024 година, туризмот на ОН  нè потсетува на 2023 година, кога меѓународните туристички пристигнувања во светот беа околу 90 проценти како последен рекорд во 2019 година, и дека приходите од извоз од туризмот беа околу 97 отсто.

„Проекциите на туризмот на ОН за 2024 година укажуваат на целосно закрепнување на меѓународниот туризам со пораст на пристигнувањата за два отсто во однос на 2019 година“, истакнуваат од специјализираната агенција за туризам на ОН.

Сепак, растот и достигнувањето до 2019 година, додаваат тие, бараат и соодветни туристички политики и управување со дестинации со цел да се подобри одржливоста и вклученоста, а истовремено да се адресираат екстерналиите и влијанието на секторот врз ресурсите и заедниците.

Блискиот исток и Европа со најдобри резултати, а Албанија во Европа

Според податоците на агенцијата, најзначаен раст на туризмот од јануари до крајот на март 2024 година е остварен на Блискиот Исток, со зголемување на меѓународните туристички пристигнувања за 36 отсто во споредба со нивоата пред пандемијата и за четири отсто во однос на истото, првиот квартал од 2023 година, кога тој регион во туризмот беше првиот во светот што се опорави од неуспесите на пандемијата.

Европа, како најпосетуван туристички регион во светот, исто така, за првпат ги надмина нивоата пред пандемијата, за еден процент во пристигнувањето на странски туристи во споредба со првиот квартал од 2019 година, на 120 милиони, што е нешто помалку од половина од вкупните пристигнувања на туристи во светот.

Африка имаше пет отсто повеќе меѓународни туристички пристигнувања во првиот квартал од 2024 година од истото време во 2019 година и 13 отсто повеќе отколку во првиот квартал од 2023 година, но со многу пониски бројки од Европа, додека Америка се исто така блиску во 2019 година, со пристигнувања на туристи кои достигнаа 99 проценти од нивото во 2019 година.

И во Азија и во Пацификот, меѓународниот туризам брзо закрепнува, со пристигнувања на 82 отсто од нивоата пред пандемијата во првиот квартал од 2024 година.

UN Tourism известува дека многу дестинации ширум светот имале „силни“ резултати во првиот квартал од 2024 година, каде го издвојуваат Катар со дури 177 отсто повеќе пристигнувања странски туристи во споредба со првиот квартал од 2019 година, но и Албанија со 121 отсто, повеќе пристигнувања, што ја прави прва во Европа, но сепак на мала база.

Голем пораст од речиси сто отсто забележале Саудиска Арабија и Танзанија за 53 отсто, како и Србија за 43 отсто, Туркс и Каикос за 42 отсто и Бугарија за 38 отсто.

Приходите од туризмот во светот во 2023 година околу 1,5 трилиони долари

Во вторникот, ОН Туризам во извештајот наведе дека приходите од меѓународниот туризам достигнале околу 1,5 трилиони американски долари во 2023 година.

Според светскиот регион, Европа остварила најголеми приходи во 2023 година – околу 660 милијарди долари, или околу 7 отсто повеќе отколку во 2019 година, додека тие приходи пораснале најмногу, или 33 отсто во споредба со нивоата од 2019 година, на Блискиот Исток, при што не се наведува точниот износ.

Во однос на приходите, регионот на Америка е на ниво од 96 проценти пред пандемијата, Африка на 95 проценти, а Азија и Пацификот на околу 80 проценти.

Вкупните извозни приходи од меѓународниот туризам, вклучително и приходите од патнички транспорт, достигнаа 1,7 трилиони долари во 2023 година, или околу 96 отсто од оние пред пандемијата во реални услови.

Директниот БДП на туризмот, исто така, закрепна на нивото пред пандемијата, достигнувајќи околу 3 проценти од глобалниот БДП.