Amazon ја зголеми просечната плата на своите вработени

12

Американскиот гигант за онлајн трговија Amazon ја зголеми просечната почетна плата на 18 долари на час и објави дека планира да вработи повеќе од 125.000 луѓе во своите магацини и транспортни услуги во САД.

Најголемиот светски трговец на мало, исто така, објави дека ќе плати 3.000 американски долари бонус за стартување на некои места, а цената на час може да се зголеми на 22,50 долари. Amazon беше меѓу првите трговци што поставија минимална плата од 15 долари на час во 2018 година.

Во мај, Amazon објави дека ќе плаќа просечно по 17 долари на час на своите вработени.