Амазон ќе инвестира повеќе од една милијарда евра во европскиот возен парк

43

Американскиот онлајн трговец на мало Амазон објави во понеделникот дека ќе инвестира повеќе од една милијарда евра во следните пет години во електрични комбиња, камиони со ниска емисија на штетни гасови низ Европа, забрзувајќи го својот план за постигнување нето-нула јаглерод.

Компанијата предвиде дека инвестицијата е исто така насочена кон поттикнување на иновациите во транспортната индустрија и поттикнување на поголема јавна инфраструктура за полнење на електрични возила (EV).

Онлајн трговецот на мало додаде дека инвестицијата ќе и помогне на нејзината флота електрични комбиња во Европа повеќе од тројно од 3.000 возила на повеќе од 10.000 до 2025 година.

Компанијата не соопшти колкав процент од нејзината европска флота за испорака е електрична денес, но рече дека тие 3.000 комбиња со нулта емисија испорачале над 100 милиони пакети во 2021 година.

Амазон соопшти дека, исто така, се надева дека ќе купи повеќе од 1.500 електрични тешки камиони – кои се користат за пратки од „средна милја“ до центрите за пакување – во наредните години.

Иако голем број големи логистички компании – вклучувајќи ги и компаниите за испорака на пакети United Parcel Service Inc и FedEx – се обврзаа да купат голем број електрични комбиња и камиони со нулта емисија, сè уште нема многу достапни за купување.

Голем број стартапи се тркаат да донесат електрични комбиња или камиони на пазарот и се соочуваат со зголемена конкуренција од традиционалните производители како Џенерал Моторс и Форд.

Најголемата нарачка на електрично комбе на Амазон е 100.000 возила од Rivian Automotive, до 2025 година.

Компанијата соопшти дека освен во електрични возила, ќе инвестира и во илјадници полначи низ Европа, како и удвојување на европската мрежа на центри за „микромобилност“ во повеќе од 20 градови.

Амазон ги искористи централно лоцираните центри за лансирање на нови методи за испорака, вклучително и електрични велосипеди за товар или испорака на пешаци за да го намали штетното влијание врз животната средина. Компанијата планира да постигне нето нула емисии до 2040 година, објави Ројтерс.