Амазон развива паметен фрижидер – ќе известува кога снемува намирници

54

Амазон сака да ги мотивира луѓето никогаш да не заборават да купат намирници што се при крај или недостасуваат во фрижидерот. Имено, според извештаите на технолошките медиуми, инженерите на Амазон развиваат паметен фрижидер во кој  ќе ја имплементираат технологијата што ја користат во своите продавници без каси.

Оваа технологија ќе ги следи навиките за купување кај потрошувачите и состојбата со храната во фрижидерот, кога залихите на често купуваните производи се при крај, и ќе ги предупреди корисниците за ова. Исто така, ќе овозможи купување на овие намирници преку своите продавници Amazon Fresh и Whoole Foods, со што ќе се отвори уште една можност за дополнителна заработка. Иако ништо не е официјално познато, бидејќи станува збор за Амазон, се очекува поддршка од гласовниот асистент Алекс за да можеме да се разговара со овој фрижидер. 

Друга опција што може да ја има фрижидерот Амазон е предложување на рецепти. Врз основа на храната што ја имате во фрижидерот, технологијата ќе ви препорача што би можеле да готвите со неа. Што се однесува до производството на самиот фрижидер, Амазон ќе соработува со партнерите и познатите производители на бела техника, но целата технологија во него треба да биде на Амазон. 

Американската компанија досега потроши околу 50 милиони долари за развој на паметниот фрижидер, а неговиот развој трае околу две години. Сепак, сè уште не е познато дали нивниот уред навистина ќе се појави на пазарот или ќе се откажат од него. И ако навистина се појави на продажба, едно е сигурно – нема да биде евтин.