AMD со рекордно учество кај мобилните процесори

17

AMD веќе неколку квартали по ред го зголемува својот удел во сегментот на потрошувачки процесори. Дури и во вториот квартал, кога започна трендот на намалување на побарувачката за компјутери, компанијата предводена од Лиза Су продолжи да го притиска конкурентот Intel и го зголеми својот удел кај мобилните процесори на рекордни 27%.

Според публикацијата на Tom’s Hardware, која се повикува на сопствените податоци на AMD, во периодот април-јуни компанијата го зголемила пазарниот удел како приход од 18,1% на 18,8% во сегментот на десктоп, од 14,9% на 27% во сегментот на мобилни телефони и од 11,6% на 22,9% во сегментот на сервери, на годишна основа – споредено со вториот квартал од 2021 година.

Севкупно, на пазарот на процесори компатибилни со x86, кој исто така вклучува IoT и специјализирани чипови за конзоли за игри, уделот на AMD се зголеми од 16,9 отсто на 28,1 отсто во вториот квартал, што е исто така рекорд за компанијата, според нејзините сопствени податоци.

Што се однесува до квантитативните показатели, статистиката на Mercury Research, која традиционално работи на бројот на продадени процесори, а не на приходите од нивната продажба, укажува дека во сегментот на десктоп, учеството на AMD се зголемило за 3,5% во вториот квартал во споредба со истиот период минатата година и достигна 20,6%. Во сегментот на мобилни телефони, компанијата оствари раст од 4,8%, а нејзиното учество изнесуваше 24,8% – повторно рекорд. Во сегментот на сервери, зголемувањето беше од 9,5% на 13,9%, каде AMD забележа раст 13-ти последователен квартал.

Уделот на приходите на AMD на целиот пазар на процесори компатибилен со x86 за вториот квартал сè уште не е обелоденет од аналитичарите. Според Mercury Research, компанијата имала 27,7% во првиот квартал. Имателите на Arm лиценци контролираат 11,3%, што е големо подобрување со оглед на тоа што пред две години нивното учество не надминуваше 2%.