Американската Комисија за хартии од вредност нема да воведе забрани за криптовалути

12

Гери Генслер, претседател на американската Комисија за хартии од вредност (SEC), рече дека регулаторот не планира да забрани криптовалути во Соединетите држави.

Генслер на видео конференција со членовите на Конгресот рече дека SEC не планира да забрани криптовалути.

Неговите забелешки доаѓаат како одговор на портпаролот Тед Бад, кој истакна дека Кина е во војна со криптовалутите од 2013 година. Бад го привлече вниманието на забраната на земјата за крипто-трансакции минатиот месец.

Конкретно, Генслер рече дека „американскиот пристап е сосема поинаков“ од кинескиот.
„Прашањето е како ќе го доведеме доменот на [криптовалутите] во рамките на заштитата на инвеститорите и потрошувачите“, рече Генслер за сопствените обврски во SEC. Тој, исто така, истакна дека другите оддели се соочуваат со прашања поврзани со перење пари, даночна усогласеност и финансиска стабилност.

Додаде дека ограничувањето на криптовалутите за да се направи простор за дигиталната валута поддржана од владата „ќе зависи од Конгресот“. Тој објасни дека SEC може да работи само со овластувањата што и се доделени.

Американската Комисија за хартии од вредност историски ги регулира криптовалутите што можат да се класифицираат како хартии од вредност, категорија што ги вклучува повеќето нови токени што се продаваат од компании како дел од ICO (Initial Coin Offerings) или друга понуда. SEC смета дека овие средства се ризик за инвеститорите.

Комисијата има мал интерес за регулирање на долго воспоставените неосновни криптовалути како што е Биткоин.

Неодамнешната одлука на Кина да ги забрани трансакциите со криптовалути и рударството, предизвика многу дебати дали таквата политика може да се спроведе во Соединетите држави.

На 1 октомври, претседателот на Федералните резерви на САД, Џером Пауел го коментираше ова прашање, велејќи дека „нема намера“ да забрани криптовалути, иако стабилните монети може да бидат предмет на регулација.

Забраните за криптовалути мора да се разберат со оглед на фактот дека повеќето влади можат само да им забранат на бизнисите да работат со криптовалути. Заедничката мрежа на Биткоин овозможува peer-to-peer трансакции без разлика на владината политика.