Американските банки очекуваат најголем скок на нефункционалните кредити од пандемијата

56

Најголемите американски банки известуваат за најголем скок во загубите на заемите од почетокот на пандемијата на коронавирус, бидејќи зголемените каматни стапки го зголемуваат притисокот врз должниците, пишува Фајненшл тајмс.

Податоците за вториот квартал треба да покажат дека банките донекаде имаа корист од повисоките каматни стапки, преку зголемување на приходите од кредитирање и инвестиции.

Сепак, по три години релативно ниски нивоа на нефункционални кредити (НПЛ), делумно поттикнати од владината помош за време на пандемијата, банките исто така почнуваат да ги гледаат негативните ефекти од повисоките стапки и инфлацијата врз отплатата на долгот.

Аналитичарите предвидуваат дека загубите означени како неповратни изнесуваат 3,8 милијарди долари во вториот квартал од оваа година. Тоа би било за 120 отсто повеќе од 1,8 милијарди долари во истиот период минатата година.

Шесте најголеми банки во Америка (JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley) се очекува колективно да отпишат пет милијарди долари неисполнети заеми во вториот квартал од оваа година. Се проценува дека шесте кредитори ќе издвојат дополнителни 7,6 милијарди долари за покривање на заемите, проценуваат аналитичарите.

Двете бројки се речиси двојно повеќе од истиот квартал пред една година, но сè уште се под она што го имаа големите банки на почетокот на пандемијата, кога таксите и давачките достигнаа врв на 6 милијарди долари, односно 35 милијарди долари.

Загубите на картичките на JPMorgan изнесуваат вкупно 1,1 милијарди долари во првиот квартал од оваа година, во однос на 600 милиони долари во истиот период пред една година. Во Bank of America, заемите со кредитни картички сочинуваат околу една четвртина од нејзините збирки.

Кредитите за комерцијални недвижности (CRE) ги загрозуваат и резултатите на банките, наведува „Фајненшл тајмс“.

Сопствениците на имот се соочуваат со помала побарувачка за канцелариски простор бидејќи продолжуваат далечинските и хибридните канцелариски работи, иако пандемијата е завршена.

Wells Fargo, најголемиот комерцијален заемодавател, им рече на инвеститорите овој месец дека додаде 1 милијарда долари во своите резерви за да ги покрие потенцијалните загуби поврзани со деловни згради и други недвижности.

Приходите од Волстрит и корпоративните совети на банките се очекува повторно да паднат овој квартал поради недостаток на активност за склучување зделки што се одолговлекуваше подолго отколку што очекуваа многу директори.