Американските банки се подготвуваат за намален профит и рецесија

10

Американските банкарски гиганти се очекува да пријават помала заработка во четвртиот квартал оваа недела, бидејќи заемодавците трупаат средства за итни случаи за да се подготват за економското забавување што ќе го погоди инвестициското банкарство.

Четири американски банкарски гиганти – JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc и Wells Fargo & Co – ќе ги пријават деталите за заработката во петок. Заедно со Морган Стенли и Голдман Сакс (GS.N), тие се првите шест заемодавци кои се очекува да соберат комбинирани 5,7 милијарди долари за лоши заеми, според просечните проекции на Refinitiv. Тоа е двојно повеќе од 2,37 милијарди долари доделени една година претходно.

„Со оглед на тоа што повеќето американски економисти предвидуваат или рецесија или значително забавување оваа година, банките веројатно ќе се вклучат во посериозни економски планови“, велат аналитичарите на Морган Стенли предводени од Бетси Грасек во белешката што ја објави Ројтерс.

Федералните резерви агресивно ги зголемуваат каматните стапки во обид да ја скроти инфлацијата блиску до нејзиното највисоко ниво во последните децении. Зголемените цени и повисоките трошоци за задолжување ги натераа потрошувачите и бизнисите да ги ограничат своите трошоци, а бидејќи банките служат како економски посредници, нивниот профит паѓа кога активноста забавува.

Според прелиминарните проценки на аналитичарите на Рефинтива, шест банки ќе остварат просечен пад на нето добивката од 17% во четвртиот квартал во однос на претходната година.

Сепак, заемодавачите можат да имаат корист од зголемувањето на стапката што им овозможува да заработат повеќе од каматата што ја наплаќаат на заемопримачите.

Инвеститорите и аналитичарите ќе се фокусираат на коментарите на шефовите на банките како важен показател за економската перспектива. Група директори во последните недели предупреди на построга деловна средина, што ги натера фирмите да ги намалат таксите или да ги намалат работните места.

Голдман Сакс ќе започне со отпуштање на илјадници вработени почнувајќи од среда, изјавија во неделата два извори запознаени со потегот. Морган Стенли и Ситигруп, меѓу другите, исто така ги намалија работните места по падот на активноста на инвестициското банкарство.

Потезите доаѓаат откако спојувањата, превземањата и дилерите на иницијалната јавна понуда на Волстрит се соочуваат со остар пад во нивниот бизнис во 2022 година, бидејќи растот на каматните стапки ги нарушува пазарите.

Глобалните приходи од инвестициското банкарство паднаа на 15,3 милијарди долари во четвртиот квартал, што е пад од 50% во однос на претходниот квартал, според Dealogic.

Потрошувачките бизниси ќе бидат исто така клучен фокус на резултатите на банките. Сметките за домаќинството се поддржани за голем дел од пандемијата од силниот пазар на труд и владиниот стимул, и додека потрошувачите генерално се во добра финансиска состојба, повеќе заостануваат со своите плаќања.

„Излегуваме од период на исклучително силен кредитен квалитет“, рече Дејвид Фангер, виш потпретседател на групата финансиски институции во Мудис инвеститор сервис.

Додека расположението на пазарот се префрли од надеж во страв во 2022 година, некои големи банки би можеле да ги надминат најстрашните предвидувања бидејќи ги намалуваат ризичните активности, напиша аналитичарката на Credit Suisse, Сузан Рот Каке.