Американските фармацевтски компании преговараат за производство на Спутник В

24

Американските фармацевтски компании преговараат за можноста за производство на руска вакцина против коронавирус Спутник В за извоз во трети земји. Ова го изјави Алекс Роѕјанко, шеф на Американската стопанска комора во Русија (АмЧам), за РИА Новости.

“Вчера се сретнавме со претставник на Рускиот фонд за директни инвестиции. Нивниот голем проект Спутник В добива се повеќе меѓународно признание. Има дури и момент кога се надеваат дека ќе започнат со производство во земја која не го признава Спутник В, но за извоз во трети земји“, рече соговорникот на агенцијата на маргините на Источниот економски форум.

“Вклучувајќи и американски“, рече Роѕјанко, одговарајќи на прашање дали се преговара со американски компании за производство на вакцината Спутник В.

Спутник В е вакцина базирана на добро проучена векторска платформа за човечки аденовирус, развиена во Националниот истражувачки центар „Гамалеј“.

Во моментов, Спутник В е регистриран во 70 земји, вкупното население на сите земји што го одобриле Спутник В е 4 милијарди луѓе, што е повеќе од 50% од светското население.

Источниот економски форум се одржува од 2 до 4 септември во кампусот на Далечниот источен федерален универзитет во Владивосток.