Американските компании за нафта и гас предупредуваат; „Нема спас“

60

Американските производители на нафта и гас од шкрилци издадоа предупредување.

Имено, тие тврдат дека не можат доволно да го зголемат производството за да и помогнат на Европа да се справи со енергетската криза во текот на претстојната зима, пишува Фајненшл тајмс.

И покрај фактот што цените на нафтата паднаа во последно време, ситуацијата на пазарот може да се промени на почетокот на декември кога ќе стапи на сила европското ембарго за купување руска нафта.

Американската министерка за финансии Џенет Јелен оваа недела предупреди дека стапувањето во сила на ембаргото може да предизвика скок на цените на нафтата. Експертите претпоставуваат дека цените може повторно да се искачат над 100 долари за барел, пренесува Спутник.

САД го зголемија извозот на нафта и течен природен гас во Европа, иако претставниците на таа економска област посочуваат дека обемите на испорака во моментов се блиску до максимумот, додека, во исто време, производството на нафта во земјава годинава ќе биде помал од прогнозите на републиката за приближно еден милион барели дневно .

Нема спас

Вил Ванлоу, директор на приватниот капитален фонд Quantum Energy Partners, еден од најголемите инвеститори во секторот за шкрилци, рече дека САД не можат да го зголемат производството. Според него, сегашниот обем на производство е таков каков што е.

„Нема спас. Ниту кога е во прашање нафтата, ниту кога е гасот“, додаде Ванло.

Главен извршен директор на Pioneer Natural Resources Co. Скот Шефилд смета дека американските производители на шкрилци нема да можат значително да го зголемат производството.

„Не лансираме нови апаратури за дупчење и не гледам некој друг да го прави тоа“, нагласи Шефилд.

Тој претпоставува дека цената на нафтата може да се искачи над 120 долари за барел оваа зима.

Според директорот на директниот инвестициски фонд Kimmeridge Energy, Бен Дел, акционерите не се подготвени да дадат зелено светло на нафтените компании нагло да го зголемат производството, бидејќи тоа бара нови инвестиции. Инвеститорите претпочитаат компаниите да произведуваат помалку, но со поголем профит.

„Малото зголемување на испораките на нафта и гас од САД во блиска иднина нема да ја промени ситуацијата на глобално ниво“, рече шефот на приватната компанија за производство на нафта Greenlake Energy Ventures.

Според податоците на американското Министерство за енергетика, производството во САД достигна 13 милиони барели дневно пред пандемијата на коронавирус, но потоа нагло падна и сè уште не е вратено на нивото од пред кризата. Минатата недела беше 12,1 милиони барели дневно.