Аналитичар на Дојче банк: Биткоинот ќе стане златото на 21 век

43

Марион Лабур, виш економист и пазарен стратег во Дојче банк, рече дека биткоинот, најтргуваната криптовалута во светот, има потенцијал да се трансформира во „дигитално злато на 21 век“.

Етереум може да се смета за еквивалент на „дигитално сребро“, додаде таа.

„Потенцијално, можам да видам дека Биткоин ќе стане дигитално злато на 21 век“, рече Лабур, додавајќи дека златото, исто така, било историски нестабилно.

„Но, важно е да се има предвид дека биткоинот е ризичен: тој е премногу нестабилен за да биде сигурна резерва на вредност денес. Очекувам [БТК] да остане крајно нестабилен во догледна иднина“.

Лабур идентификуваше три причини за оваа нестабилност. Прво, Биткоин има ограничена продажба. Второ, приближно две третини од криптовалутата се користи за инвестиции и шпекулации, и трето, нестабилноста на биткоинот редовно ќе се менува врз основа на перцепцијата на инвеститорите за вредноста на криптовалутата.

Сепак, професорката по финансии од Харвард рече дека пазарната капитализација на криптовалутите ја направи индустријата „премногу важна за да се игнорира“, но дека во моментов страда од недостаток на регулатива и наводно слабо влијание врз животната средина.

Таа даде пример за зголемена годишна потрошувачка на електрична енергија, која за една година е приближно еднаква на вкупната годишна потрошувачка на електрична енергија во петтата по големина земја во светот, Пакистан, во која живеат повеќе од 200 милиони луѓе.

Лабур, исто така, ги предупреди инвеститорите почетници дека Биткоинот има ограничена понуда од помалку од 21 милион, а речиси 90% од таа понуда веќе во оптек.

Но, таа не е изненадена што водечката криптовалута создаде толку многу бучава и верува дека готовината и криптовалутата ќе коегзистираат на долг рок.

„Луѓето отсекогаш барале средства што не се контролирани од владите“, рече Лабур.

„Парите сигурно нема да исчезнат, но очекуваме да ја намалат [улогата] како платежно средство“, додаде таа.