Apple 1 на аукција за 200.000 долари

40

Според LA Times, аукцијата на 45-годишниот компјутер Apple 1 започнува денеска, една од само 200-те копии направени и тестирани заедно од Стив Возниак, Стив Џобс, Пети Џобс и Даниел Котке. Калифорниската аукциска куќа John Moran Auctioneers очекува почетната цена од 200.000 долари да биде надмината два или дури три пати – од 400.000 до 600.000 долари е проценетата вредност на овој колекционерски предмет. Ако тоа ви изгледа многу, пред седум години, во 2014 година на аукција во Њујорк, Apple 1 беше продаден за дури 905.000 долари.

Копијата што е во продажба е само една од моментално 60-те преживеани Apple 1 и само една од 20-те што сè уште можат да стартуваат. Доаѓа во комплет со Panasonic CRT монитор, копија од прирачникот Apple-1 Basic, оригиналниот прирачник за програмирање и работа, две оригинални касети со компјутерски програми и поврзаните кабли за поврзување.

Apple 1 се појави на пазарот во јули 1976 година и сите 200 парчиња произведени до септември 1977 година, кога беше заменет со Apple II, беа рачно изработени.

Компјутерот се базираше на процесор MOS 6502 на 1 MHz и доаѓаше со 4 или 8 kB RAM меморија што може да се прошири до 48 kB и 256 бајти ROM. Излезот на екранот беше исклучиво текстуален, само големи букви во 24 реда од по 40 колони. Почетната цена со намалена цена беше „666,66 долари“, што одговара на денешната цена од околу 3.000 долари.