Apple сè уште е најголемата компанија во светот по пазарна капитализација: Кој друг е во Топ 10

22

Со пазарна капитализација од 2,77 трилиони долари, Apple и понатаму е најголема светска компанија по тој параметар, а во Топ 10 само една не е од Соединетите Американски Држави (САД).

На второ место е и американската компанија софтверскиот гигант Мајкрософт со вредност од 2,46 трилиони долари, а на трето место е арапскиот нафтен гигант Сауди Арамко, единствената неамериканска компанија во Топ 10, чија вредност на акциите пазарот, според последниот дел, изнесува 2,2 трилиони долари.

Четврта е Alphabet, матичната компанија на Google, со пазарна вредност од 1,69 милијарди долари, петта е онлајн трговецот Amazon (1,38трилиони), а шеста е Nvidia (1,13 трилиони долари).

Конгломератот на познатиот инвеститор Ворен Бафет, Беркшир Хатавеј се најде на седмата позиција, со проценета вредност од 790 милијарди долари, а по неа е Tesla на Илон Маск, кој е на осмото место со вредност од 788 милијарди долари, додека „мајката“ на Фејсбук. , Мета, со 770 милијарди долари го зазеде деветтото место.

Ели Лили ги заклучува првите 10 компании по пазарна капитализација со вредност од 535 милијарди долари.

Погледнете ја проширената листа обезбедена од профилот на World of Statistics, на социјалната мрежа X (до неодамна Твитер):