Бафет купи акции на Ситигруп во вредност од 2,5 милијарди долари

71

Легендарниот инвеститор Ворен Бафет направи многу интересен квартал.
Според неговата најнова апликација 13F, Ворен Бафет инвестирал околу една третина од своите пари во нови инвестиции во првите три месеци од оваа година.

Како и секогаш, најголемите екскурзии на Бафет се значајни. Сепак, неговата одлука да продаде поголем дел од акциите на банката и да го додаде Ситигруп во портфолиото на Беркшир Хатавеј (BRK) го збуни Волстрит.

Бафет е длабоко запознаен со банкарските и финансиските услуги. Тој верува дека бизнисот е релативно едноставен и може да биде исклучително профитабилен ако добро се управува.

„Ако можете едноставно да се држите настрана од следењето на модните трендови и навистина да заработите многу лоши кредити, банкарството е исклучително добра зделка во оваа земја“, им рече тој на инвеститорите на Беркшир Хатавеј во 2003 година.

Да се ​​потсетиме на глобалната финансиска криза од 2008 година. Бафет, во меѓувреме, отиде на шопинг, зголемувајќи ги акциите во JP Morgan (JPM) и Goldman Sachs (GS).

Веќе неколку години, големите банки се најголемите акции во портфолиото на Беркшир. Во 2009 година, тој дури рече дека Wells Fargo (WFC) е инвестицијата во која има најголема доверба.

„Ако треба да ја ставам целата моја нето вредност во една акција, тоа ќе биде акција“, им рече тој на акционерите на Беркшир.