Бајден предлага зголемување на даноците за компаниите и богатите

7

Клучниот комитет на Претставничкиот дом на САД ги усвои предлог -законите за зголемување на даноците за компаниите и богатите за да помогнат во финансирањето на буџетскиот план на претседателот Џо Бајден од 3.500 милијарди долари.

Комисијата за буџети на Претставничкиот дом, во која мнозинство имаат демократите, со мнозинство гласови ги одобри деловите од нацрт -буџетските закони поврзани со даноците. Ова вклучува зголемување на највисоката стапка на данок на доход од 37 на 39,6 проценти и највисока стапка на данок на добивка од 21 на 26,5 проценти.

Според планот, стапката на данок на капитална добивка ќе се зголеми од 20 на 25 проценти за Американците со оданочен приход над 400.000 американски долари и ќе се додаде дополнителен данок од три проценти на приход поголем од пет милиони долари. Мислењето на комитетот е препорака до лидерите на Претставничкиот дом и Сенатот, додека во наредните недели тие ќе работат на конечните верзии на законот за даноци.