Bank of America се фокусира на кредитирање на богати клиенти

21

Корпорацијата Bank of America (BAC.N) создаде нова групација во својот оддел за управување со глобално богатство и инвестиции за да се фокусира на кредитирање на богати клиенти, изјави компанијата за Ројтерс.

Главниот извршен директор Брајан Мојнихан минатиот месец ја ангажираше Ејприл Шнајдер да ја води банкарската и кредитната група од 3.500 лица. Таа заедно одговара на Енди Сиг, претседател на Мерил Велт Менаџмент и Кејти Нокс, претседател на приватната банка на компанијата, пренесува Ројтерс.

Новата организација ќе гарантира маргинални заеми на богатите клиенти, заеми за хартии од вредност, хипотеки и заеми за возила. Неговиот персонал ќе работи заедно со финансиски советници и приватни банкари, кои ќе продолжат да се занимаваат со инвестиции и услуги како што се планирање на имот и даноци. Новата групација ја сочинуваат вработени од имотниот сектор и потрошувачи на банката.

Депозитите за одделот за управување со богатство и инвестиции на Bank of America се зголемија за 5 отсто на 348 милијарди долари во вториот квартал во однос на претходната година, додека заемите се зголемија за 12 отсто на 222 милијарди долари, според извештајот за заработка.