Банкарски гигант повторно најави отпуштања, за една година акциите паднаа за 15 отсто

42

Многумина вработени во познатата банка Голдман Сакс се о неизвесност за работното место.

Инвестициската банка на Волстрит планира да отпушти неколку стотици вработени почнувајќи од овој месец. Додека вкупниот број на најавени отпуштања е помал од некои претходни рунди на отпуштања, намалувањата се продолжение на годишниот циклус на намалување на Голдман, кој во голема мера беше паузиран за време на пандемијата.

Најновите вести се најсигурниот знак за заладувањето што ја зафати банкарската индустрија во САД во услови на пад на приходите по рекордни години, пишува Блумберг. Аналитичарите очекуваат дека банката годинава ќе забележи пад на заработката за повеќе од 40 проценти.

Банката со седиште во Њујорк во јули соопшти дека планира да го забави вработувањето и да ги врати годишните прегледи на перформансите на вработените. Тоа е обид да се зауздаат ​​трошоците во услови на она што го нарекува „предизвикувачко опкружување за работа“.

Годишниот преглед на перформансите обично се користи за да се отстрани персоналот со најлоши перформанси. Голдман, исто така, може да го забави темпото на замена на персоналот што го губи поради намалувањето на преземањето, рече главниот финансиски директор Денис Колман. Голдман имаше 47.000 вработени на крајот на вториот квартал, во споредба со 39.100 две години претходно, помогнати од неодамнешните аквизиции.

Њујорк Тајмс објави дека Голдман Сакс подготвува нови отпуштања, но портпаролката на инвестициската банка одби да коментира.

Како и неговите ривали од Волстрит, Голдман беше повреден од драматичното забавување на инвестициското банкарство бидејќи нестабилноста што ги поттикна добивките од тргувањето, исто така, влијаеше на пазарите на капитал и управувањето со средства. Додека трговската работа на компанијата забележа пораст на приходите за 32 отсто во вториот квартал, приходите од инвестициското банкарство се намалија за 41 отсто, како одраз на остриот пад на преземањето преземања.

Акциите на Голдман паднаа за повеќе од 10% од почеток на годината и околу 15% меѓугодишно.