Barcelona го продава името на стадионот, но не за профит

134

Шпанскиот фудбалски клуб Barcelona има намера да го смени името на својот стадион Camp Nou во името на спонзорот кој би ги платил парите, за возврат, објавија од каталонскиот клуб.

Barcelonа тврди дека одлучила на ова со цел да собере пари потребни за истражувачки проекти и борба против коронавирусот во светот, но и за финансирање на нејзините други потреби, како што е реновирање на стадионот.

“Нашата фондација ќе го стави името на стадионот на продажба. Во следните неколку недели ќе го започнеме процесот на барање спонзор, кој би бил заинтересиран да има право на името на стадионот”, стои во соопштението.

Во наредните неколку недели ќе започне постапка за барање на спонзори кои би биле заинтересирани да добијат право на името на стадионот. Од Barcelona, не објавија колку пари бараат.

Клубот ги намали платите за своите фудбалери, кошаркари и ракометари, како резултат на тековната економска криза предизвикана од коронавирусот.

Бидејќи вонредната состојба беше прогласена на 14 март, Barcelona ги намали платите за 70% до крајот на вонредната состојба. Играчите веќе пет недели вежбаат поединечно во своите домови, а клубот не прима приходи од билети, телевизиски права и сувенири.

Фото: Facebook