Белград воведува електрични автобуси во градскиот превоз

24

bg

Градското сообраќајно претпријатие Белград најави дека воведува прва линија автобус на чист електричен погон во градскиот превоз, која би требало да биде реализирана во јуни оваа година, јавува РТС.

Проект – менаџерот на ГСП, Слободан Мишановиќ вели дека според истражување на ЕУ, до 2030 година преку 40% од сите јавни возила ќе бидат на електричен погон, а до 2050, сите.

Предноста на овој вид на превоз е помала бучава и емисија на штетни гасови. Автобусите ќе се полнат на почетните станици, а процесот на полнење трае меѓу пет и осум минути. Наместо на батерија, автобусот ќе работи на суперкондензатор, чие траење е многу подолго.

Годишната сметка за струја ќе изнесува 7.000 евра по автобус.