Berkshire Hathaway: Профитот падна, но има рекордни суми на готовина

38

Berkshire Hathaway соопшти дека глобалните нарушувања на синџирот на снабдување влијаат на неговата способност да генерира профит, додека зголемените цени на акциите предизвикаа да продаде некои акции и да ги зголеми резервите на готовина.
Оперативниот профит се зголеми за 18%, но ги пропушти прогнозите на аналитичарите, бидејќи пандемијата предизвика недостиг на стоки и ги намали трошоците на потрошувачите, додека штетата од ураганот Ида и европските поплави ги зголемија загубите од преземањето на осигурителот на автомобили Geico и други осигурителни единици.

Нето приходот, во меѓувреме падна за 66%, како одраз на пониските добивки од акциите како Apple и Bank of America Corp.

Беркшир откупи 7,6 милијарди долари од сопствените акции во третиот квартал и 20,2 милијарди долари оваа година, бидејќи растот на берзите го поскапи купувањето на цели компании. Откупот, кој се чинеше дека ќе продолжи во октомври, сугерира дека сопственикот Ворен Бафет, 91-годишен милијардер, гледа поголема вредност во сопствениот конгломерат со седиште во Омаха, Небраска, чии бизниси ја вклучуваат железницата BNSF и истоимената енергетска единица.

Беркшир исто така беше продавач на акции и продаде околу 2 милијарди долари повеќе акции отколку што купи во кварталот. Септември заврши со 149,2 милијарди долари во готовина и парични еквиваленти. „Секако се надевам дека ќе има повеќе откупувања, бидејќи нема многу докази за капитални инвестиции“, рече Џим Шанахан, аналитичар во Edward Jones & Co. кој на Berkshire му доделува препорака за „купување“.