Безос и Гејтс со заеднички удел во голем проект

68

Британската рударска компанија Bluejay Mining и американската компанија за истражување на суровини KoBold Metals, поддржана од Бил Гејтс, Џеф Безос и Мајкл Блумберг, меѓу другите, објавија заедничко вложување.

Заедно, двете компании сакаат да откријат дали има значителни наоѓалишта на никел, бакар, кобалт и платина во област во западен Гренланд. Суровините се потребни за производство на електрични автомобили.

KoBold Metals користи вештачка интелигенција и машинско учење за ловењето суровини и ќе плати 15 милиони долари за проектот Disko-Nuussuaq на западниот брег на Гренланд во замена за 51 отсто од акциите во проектот, соопшти Bluejay.

Лиценцата важи за метали како што се никел, бакар, кобалт и платина, а финансирањето ќе ги покрие првичните проценки и сондирањето.

Некои истражувачи се загрижени. “Во суштина, тие се на самиот врв на океанот“, вели Џефри Велкер, професор на Универзитетот во Алјаска Енкориџ, кој поминал повеќе од две децении во проучување на арктичкиот екосистем на западен Гренланд.

“Тоа создава потенцијално некои еколошки или еколошки опасни ситуации со каква било контаминација на тој фјорд … Секое нарушување на тој морски систем преку која било активност може да биде катастрофално за таа заедница“.

Фото: Pixabay