Биткоинот и Етереум отскокнуваат во услови на закрепнување на пазарот

13

Биткоин и Етереум, првите две криптовалути по пазарна капитализација, скокнаа во цената во последните 24 часа.

Цените на BTC и ETH скокнаа за повеќе од 6% во последниот ден, давајќи им на инвеститорите нови надежи за долгоочекуваното закрепнување на пазарот по бруталната распродажба што ја имавме во мај.

Биткоинот моментално се тргува за околу 31.480 долари, што е повеќе од 6,1% во последните 24 часа, според податоците обезбедени од CoinMarketCap.

Водечката криптовалута последен пат се тргуваше на овие нивоа на 1 јуни, кога влезе во надолна корекција, што ја доведе цената на БТК од над 32.000 долари на под 30.000 долари.

И покрај последниот скок, Биткоинот сè уште е во пад за повеќе од 34% од почетокот на годината, при што индексот на страв и алчност моментално е на 13, што одговара на „екстремен страв“.

Во меѓувреме, цената на Ethereum достигна дневен максимум од 1.911 долари, зголемувајќи се за речиси 7%.

Втората по големина криптовалута сè уште се соочува со голема битка за враќање на загубите од почетокот на годината, кога се тргуваше над 3.800 долари.

Слабоста на Etherium се влошува со масовната продажба во DeFi просторот. Во текот на изминатиот месец, инвеститорите повлекоа повеќе од 40 милијарди долари од апликациите базирани на ETH, намалувајќи ја вкупната заклучена вредност (TVL) од повеќе од 113 милијарди долари на 5 мај на 71 милијарди долари досега, според DeFi Llama.