Биткоинот ќе се сруши на 17.000 долари, вели Кијосаки

44

Роберт Кијосаки, автор на книгата за лични финансии „Богат татко, сиромав тато“, го наведе падот на Биткоин како можност за инвеститорите.

Тој рече дека „колапсите се најдобро време за збогатување“.

Во твитот споделен со повеќе од 1,9 милиони следбеници на Твитер, Кијосаки сугерираше дека падот на БТК е „одлична вест“ бидејќи „чека Биткоинот да падне на 20.000 долари“ за да може да почне да го акумулира, кога ќе дојде дното.

„Нивото од 20.000 долари е значајно, бидејќи беше неговиот врв за време на биковиот пазар во 2017 година, кога експлодираше од околу 1.000 долари за да се приближи до тоа ниво“, рече тој.

За Кијосаки, дното на БТК може да биде околу 17.000 долари, иако авторот не ја наведува причината за ова ниво.

Цената на биткоинот падна на околу 22.800 долари во моментот на пишување, откако доверителот на криптовалути Celsius Network ги сопре повлекувањата од својата платформа, наведувајќи како причина „екстремните пазарни услови“.

Овој потег предизвика распродажба на криптовалутите, како резултат на што цената на Етереум падна под највисоките вредности во циклусот за 2018 година од околу 1.400 долари.

Кијосаки, кој со години е Биткоин бик, дури откри на почетокот на годинава дека инвестирал во платформата за паметни договори Solana. Забележително, другите и понатаму остануваат „бикови“ на долг рок, како што е стратегот на Блумберг, Мајк МекГлон, кој на почетокот на овој месец откри дека верува дека БТК ќе достигне 100.000 долари до 2025 година.

Снабдувањето со Биткоин на берзите за криптовалути е внимателно следен индикатор, бидејќи се користи за мерење на понудата на БТК, која моментално е достапна за продажба на пазарот. Помалата количина на БТК на берзите значи дека доколку побарувачката доволно се зголеми, можен е шок во понудата што ќе доведе до нагорно движење на цените. Имаше неодамнешен пад на понудата на берзата, паѓајќи под 10% од циркулирачката понуда за прв пат откако цената на Bitcoin достигна 3.200 долари во декември 2018 година.