Биткоинот можеби не е ограничен на 21 милион, според директорот на JPMorgan

50

Џејми Димон, извршен директор на најголемата американска банка JPMorgan, во понеделникот изјави дека вкупниот износ на криптовалути можеби не е ограничен.

„Како знаете дека завршува со 21 милион? Дали сите ги читате алгоритмите? Дали сите вие верувате во тоа? Не знам, јас отсекогаш сум бил скептичен за такви работи“, рече извршниот директор на JPMorgan Chase на настанот на Институтот за меѓународни финансии на 11 октомври.

Дајмон ја доведува во прашање клучната основа на Биткоин, имено ограничениот број од 21 милион монети, што го прави средството атрактивно контролирана понуда.

Но, кодот на Биткоин јасно наведува дека максималниот број на монети е 21 милион. Во теорија, природата на кодот на Биткоин ќе дозволи промена во ова ограничување, но оваа промена ќе бара одобрување од многу „јазли“, што го сочинуваат и извршуваат софтверот.

Горната граница од 21 милион монети служи како главен столб на вредноста на криптовалутата, со што е малку веројатно дека заедницата некогаш ќе се обиде да го промени тоа.

Дајмон рече дека тој сè уште го смета Биткоин за „бескорисен“, но рече дека неговите ставови за криптовалутите не го одредуваат пристапот на JPMorgan Chase за нудење криптовалути. Извршниот директор рече дека банката може да им понуди на своите клиенти „легитимен“ пристап до крипто-просторот доколку сакаат (иако тие не нудат услуги за чување).

Критичарите на извршниот директор потсетуваат на неговиот коментар од мај, кога ја спореди класата на средства со бизниси, поврзани со одгледување и дистрибуција на канабис.

„Мојот личен совет до луѓето е: држете се подалеку. Тоа не значи дека клиентите не го сакаат тоа“, рече Дајмон на Конгресот на 27 мај. „Се работи за начинот на водење бизнис. Јас не пушам марихуана, но ако ја направите национално легална, тоа нема да ги спречи нашите луѓе да ја банкираат“.

Иако JPMorgan Chase во моментов не нуди криптовалути, банката ја истражува блокчејн технологијата преку својот бизнис „Onyx“. Институцијата гради мрежа што ќе се користи за тргување со паметни договори со други банки.