Биткоинот на најниско ниво од 2020 година

38

Биткоинот падна на најниското ниво од 2020 година пред глобалниот бран на монетарно затегнување што се очекува да се прошири од Европа во САД оваа недела.

Најголемиот дигитален токен потона за дури 6,7 отсто за да се тргува за 18.500 долари во 7:10 часот во Лондон. Етер падна за 6,2 отсто, борејќи се да ја задржи границата од 1.300 долари. Монетите како XRP и Polkadot забележаа поголеми загуби.

Инвеститорите се подготвуваат за нестабилност од огромното зголемување на каматните стапки што се очекува оваа недела од Федералните резерви за борба против ценовните притисоци. Фјучерсите на американските акции беа во црвено, а доларот порасна во знак на пазарна претпазливост.

Атмосферата на светските пазари е таква што во ова инфлаторно опкружување макроекономската слика надминува сè, пишува во белешка Антони Тренчев, партнер на крипто-заемодавачот Nexo.

Напливот на Ether што започна во средината на јуни и беше поттикнат од возбудата околу надградбата на блокчејн Ethereum, брзо се смирува откако беше завршена обновата.