Биткоинот тоне поради нови стравови од инфлација

36

Криптовалутите беа под притисок во четвртокот додека инвеститорите се соочија со обновената загриженост за американската економија.

Биткоинот последен пат падна за околу 4% на 27.901,60 долари, според Coin Metrics. Падот започна откако во средата беа објавени записниците од состанокот за политиката на Федералните резерви во јули.

Утрово биткоинот се тргува по цена од 26.516 долари.

Меморандумот предупредува дека претставниците на ФЕД гледаат „нагорни ризици“ за инфлацијата што потенцијално може да доведе до повеќе зголемувања на каматните стапки. На тој состанок, ФЕД ја зголеми својата референтна каматна стапка на највисока во повеќе од 22 години. Пазарите се обложуваа дека централната банка нема повторно да ги менува каматните стапки оваа година. Како одговор, берзата падна втор ден по ред во средата, а приносот на 10-годишните американски државни благајнички го достигна највисокото ниво од 2008 година.

Според Coin Metrics, корелацијата на биткоинот со акциите е на најниско ниво во последните две години, но достигна највисоко ниво на сите времиња во 2022 година како одговор на кампањата на Банката на федерални резерви за зголемување на стапката за скротување на инфлацијата.

„Иако инфлацијата сама по себе може да биде аргумент за растот на крипто средствата, со инфлацијата доаѓаат и други аспекти како што се апетитот за намалување на ризикот од страна на инвеститорите кои се плашат од рецесија и избегнувањето на она што биткоинот се смета за поризично средство“, рече Силвија Јаблонски, главен директорка за инвестиции во Defiance ETFs.

„Моето сомневање е дека повисоките бета акции и криптовалутите се жртви на задоцнувањето на крајот на летото, тргувањето ограничено со опсег и без волумен, што е типично во август – со јастребовиот ФЕД како цреша на врвот што ги држи инвеститорите на маргините и цените во овој тесен опсег“, рече Јаблонски.