Бизнис совети кои важеа пред 20 години, а кои треба да се применуваат и денес

281

Некои деловни совети што важеа пред 20 години, кога деловните активности беа значително различни, може да се применуваат и денес.

Заеднички соработници

Кога аплицирате за работа или размислувате со кои луѓе сакате да се поврзете, голема улога можат да имаат заедничките познаници или соработници. Иако можеме да создадеме големи групи на контакти преку социјалните мрежи, сепак ќе биде подобро да ги имате контактите што сте ги создале во живо.

Добро е да имате контакти, но важно е и да ги одржувате

Запознавањето со некого е губење време ако не планирате да вложите дополнителни напори за да го потсетувате од време на време дека сте запознале или да му дадете увид во развојот на вашата кариера преку одржување на контакт. Од време на време кревајте го телефонот, контактирајте со поранешните колеги и честитајте им ги празниците на деловните партнери. Малите гестови можат да направат голема разлика еден ден.

Обидете се да се прилагодите во новата ситуација

Корпоративната култура порано се водела од правилото „една големина одговара на сите“. Ако сте имале можност да работите било која канцелариска работа каде било, од вас се очекувало да се однесувате професионално, да ја почитувате хиерархијата и да го правите она што ви е кажано без премногу лутина. Индивидуалните организациски култури може да се малку различни денес, но потребата да се тестира „дали можеш да се вклопиш во постоечки тим“ секогаш ќе постои.

Облечете се за работата што сакате да ја работите

Како деловната култура, деловната облека порано испраќаше многу јасна порака. Во текот на 90-тите, како помлад можевте да бидете облечени бизнис кежуал, на пример, во поло маица и панталони или здолниште и убава блуза. До моментот кога сте достигнале висока позиција, ве советувале да барате костум, пристојни чевли и додатоци. Врз основа на вашиот изглед, претпоставените добија јасна порака дека имате амбиција да напредувате. А тоа правило важи и денес – без разлика дали вашиот шеф можеби денес носи фармерки и едноставна црна маичка.

Искористете ги сите придобивки од образованието

Концептот „вработените мора да се подобрат за да останат конкурентни“ постои веќе неколку децении, а во последните години на 20 век, компаниите не штедеа никакви трошоци во овој поглед. Денес, можностите се уште поголеми, особено благодарение на (бесплатното) онлајн образование. Иако компаниите сè уште вложуваат пари во образованието на вработените, прашање на време е кога одговорноста за дополнително учење и обука ќе биде целосно на самите работници.

Важно е да се почитува времето на другите луѓе

Деловната култура од 90-тите не знаеше доцнење и нарушување на туѓите распореди. Тогаш мислевме дека луѓето се зафатени, но денес таа зафатеност отиде чекор подалеку. Со оглед на зафатените распореди на модерното време, доцнењето не само што е грубо, туку може неповратно да ја изгубите можноста да затворите добра зделка.