Благ пораст на инфлацијата во Словенија

15

Годишната инфлација благо порасна во март. Животните потреби за една година поскапеле во просек за 3,6 отсто, а во однос на февруари за 0,2 отсто. Поскапувањето е резултат на сезонските промени кај облеката и обувките.
Поради завршувањето на попустите и преминувањето на колекцијата пролет-лето, во март најмногу поскапеа облеката и обувките. Тие придонеле за 0,5 процентни поени во месечната инфлација. Облеката поскапела за 8,3 отсто, а обувките за 5,7 отсто.

Зголемувањето на цената на моторните горива додаде 0,2 процентни поени. Во однос на февруари, бензините поскапеле за 4,7 отсто, а дизел горивото за 3,8 отсто. Дури и поскапувањата на водата и разните станбени услуги и другите поскапувања во март придонесоа за по 0,1 процентен поен.

Од друга страна, инфлацијата е намалена за 0,5 процентни поени поради пониските цени на аранжманите. На крајот од зимската сезона поевтинија за 14,3 отсто. Инфлацијата е намалена за 0,1 процентен поен со уште поевтини цврсти горива и други услуги поврзани со патнички возила.

Во годишна споредба, услугите во март поскапеле во просек за 6,1 отсто, а стоките за 2,3 отсто. Полутрајните производи поскапеа за 3,6 отсто, а за дневна потрошувачка за 2,8 отсто. Трајните производи поевтинија за 0,8 отсто.