BMW им подари на конкурентите една од своите нови технологии

92

Производството на автомобили во последниве години направи значајни чекори напред. Со се повеќе автоматизирани и автономни фабрики, производителите сега можат да обезбедат сè попрецизен распоред за производство (освен за кризата со чипови). Пример за сите е случајот со BMW Group, која од 2019 година се потпира на вештачка интелигенција за управување со своите фабрики, каде што се помалку луѓе се користат за сметка на роботи, кои ги извршуваат производните активности со максимална точност.

Оваа технологија се нарекува Automatic Engineering и пред само неколку дена баварскиот концерн одлучи да ги објави сите податоци за неа во јавноста. Ова значи дека сите конкуренти, како и другите производители, можат да ги искористат предностите од нив за да ја зголемат продуктивноста и да ги оптимизираат трошоците.

Во овој случај, компаниите ќе имаат пристап до слики со многу висока резолуција во формати наменети за развивачите на софтвер. Сите овие податоци се доставени до светот, благодарение на соработката на BMW со долгогодишни партнери како NVIDIA и Microsoft. Платформата за достапни податоци се нарекува SORDI (акроним за Збир на податоци за препознавање на синтетичка индустрија) и се состои од околу 800.000 фотореалистични 3D слики поделени во 80 подкатегории.

Достапните информации варираат од управување на роботите до нивната конструкција, до големината на додатоците за транспорт на резервни делови (како што се челични кафези или палети). Благодарение на него, производството на автомобили со помош на вештачка интелигенција е значително побрзо и ги намалува трошоците, а сега сите тајни и технологии се достапни и нешто повеќе – тие се ажурираат секоја недела.