Богатите клиенти си заминуваат: Credit Suisse очекува загуба од 1,6 милијарди евра

28

Credit Suisse очекува загуба пред оданочување до 1,5 милијарди швајцарски франци (околу 1,58 милијарди евра) во четвртиот деловен квартал бидејќи продолжува да губи готовина, соопшти швајцарската банка непосредно пред акционерите да одобрат зголемување на капиталот од 4 милијарди долари.

Банката објави дека „предизвикувачкиот“ економски и пазарен амбиент ги загрозува активностите на клиентите, додека одливите на готовина преку работењето се зголемија на почетокот на четвртиот квартал.

Предупредувањето за добивката е најновиот пад за долго време проблематичниот заемодавател, кој претходно прогнозираше нето загуба за последните три месеци од годината, без да наведе износ.

Банката, исто така, даде отрезнувачка оценка за степенот на нејзините проблеми, кои се влошени со повлекувањето на заштедите и инвестициите на клиентите.

Банката објави дека на крајот на третиот квартал има одлив во износ од 6% од средствата со кои управува групата. Трендот во одделот за управување со богатството, кој се грижи за богатите клиенти, се вели дека оттогаш се подобрил, но резултатите допрва треба да се сменат.

Како резултат на тоа, банката беше принудена да се натопи во резервите за ликвидност, лизгајќи се под одредени минимални регулаторни барања, дури и кога тврдеше дека се исполнети нејзините основни барања за ликвидност и финансирање.

Credit Suisse одржа вонредно генерално собрание во средата, кога добија одобрение за зголемување на капиталот за финансирање на закрепнувањето од најголемата криза во нејзината 166-годишна историја.

Си-Ен-Ен проценува дека банката е обземена од низа скандали и загуби, вклучително и загуба од 5,5 милијарди долари поради колапсот на американската инвестициска компанија Архегос. Исто така, мораше да го замрзне финансирањето на синџирот на снабдување во вредност од 10 милијарди долари поврзано со несолвентниот британски финансиер Гринсил.

„Инвестициската банка беше погодена од значително забавување на пазарите на капитал низ индустријата и намалена активност во деловните активности за продажба и тргување, што ги влоши вообичаените сезонски падови и релативно слабите перформанси на групацијата“, соопшти втората по големина банка во Швајцарија.

„Credit Suisse очекува инвестициската банка и групацијата да пријават значителна загуба пред оданочување во четвртиот квартал од 2022 година, до … 1,5 милијарди [швајцарски франци]“, изјавија тие.

Ова уследи по загубата пред оданочување во третиот квартал од 342 милиони франци и загуба од 1,94 милијарди франци досега оваа година.

Активноста на клиентите остана пригушена во одделенијата за управување со богатство, а слична ситуација се очекува да продолжи и во наредните месеци, објави банката.

Аналитичарите изразија загриженост за одливот на капитал, кои Банката Vontobel го проценува на околу 84 милијарди швајцарски франци (околу 88 милијарди евра).

„Масовните нето-одливи од секторот за управување со богатството, основната дејност на CS, се длабоко загрижувачки – уште повеќе затоа што сè уште не престанале“, рече аналитичарот на Vontobel, Андреас Вендити.

„СЅ мора да ја врати довербата што е можно побрзо – но тоа е полесно да се каже отколку да се направи“, посочи тој.