Бразил гради индустриско мегапристаниште

25

Бразил гради голем пристанишен комплекс за да ја олесни трговијата со Азија, што е неговиот главен пазар. Кога ќе се отвори, кон крајот на 2023 година, тоа ќе биде најмодерното пристаниште во Јужна Америка.

Објектот од 1.800 хектари, наречен Порто Централ, се наоѓа во крајбрежниот град Президенте Кенеди, во југоисточната држава Еспирито Санто.

Генералниот директор на Порто Централ, Хозе Марија Новаз, ги покани кинеските компании да се приклучат во проектот и да го користат оваа мегапристаниште, пренесува Russia Today.

“Азија, особено Кина, е најголемиот трговски партнер на Бразил и за овој меѓународен трговски проток се потребни големи бродови што сега можат да се приклучат само на неколку бразилски пристаништа. Постојат неколку пристаништа во Бразил што се способни да товараат и истовараат големи светски бродови, а тоа е предноста на проектот Порто Централ: можноста да се примаат најголемите бродови во светот, во секоја класа, на секој пристанишен терминал, рече Новаез.

Пристаништето ќе има голем број терминали, внатрешен канал со постепено намалување на длабочината на водата за влегување на бродовите, како и 13 пристаништа за бродови со течен товар.