Бразилците годинава купиле криптовалути за повеќе од 4 милијарди долари

28

Според податоците на Централната банка на Бразил, Бразилците купиле повеќе од 4 милијарди долари во криптовалути.

Презентираниот извештај за салдото на трговските средства покажува дека Бразилците од јануари се стекнале со над 350 милиони долари во криптовалути секој месец. Сепак, според некои аналитичари на централната банка, тој број има потенцијал двојно да ја зголеми оваа вредност оваа година.

Централната банка на Бразил објави извештај кој покажува дека Бразилците од почетокот на годината купиле криптовалути за повеќе од 4 милијарди долари од странски берзи. Врвот на купување на крипто -средства се случил во мај, кога достигна 756 милиони долари само овој месец.

Оттогаш, бројот на набавки е намален, достигнувајќи скоро 500 милиони долари во август. Бројките за септември се уште не се достапни, па затоа е невозможно да се утврди дали трендот на намалување е се уште присутен. Бразилците ги привлекуваат крипто -валутите, и според Бруно Сера, директор за монетарна политика во Централната банка на Бразил, овој интерес најверојатно нема да исчезне во иднина.

Сера рече дека инвестициите на Бразилците во криптовалути во странство потенцијално би можеле да бидат три пати поголеми од инвестираните во американските акции. Сепак, Бразил во моментов не е во состојба да произведува крипто -валути.

Во оваа смисла, Сера нагласи: „Ова е еднонасочен тек. Поради цената на енергијата, Бразил не произведува криптовалути, тој е само увозник“.

И бројките ги потврдуваат неговите тврдења. Според истиот извештај, појдовните трансфери на криптовалути достигнаа 15 милиони долари, помалку од еден процент од она што влегува во земјата.

„Постои потенцијал овој прилив да достигне повеќе од 8 милијарди долари оваа година“, заклучи Сера.

Централната банка на Бразил ги евидентира криптовалутите како стока, а нејзините приливи и одливи од земјата мора да се евидентираат во статистиката. Банката ги пресметува овие бројки врз основа на договори за размена. Ова се правни инструменти што регистрираат преговори помеѓу купувачите и продавачите, како што е предвидено од банката.

Но, овие инструменти едноставно ги евидентираат набавките и продажбите на криптовалути што се случуваат помеѓу жителите и нерезидентите, така што вистинските бројки може да бидат многу повисоки отколку што е пријавено.